Koju namirnicu treba pojesti nakon svakog treninga

Koju namirnicu pojesti nakon treninga žena diže male tegove u teretani

Banane se obično smatraju jednim od najboljih međuobroka prije treninga, no sada se ispostavilo da također sadrže nekoliko ključnih nutrijenata koji su bitni za oporavak nakon vježbanja, donosi Eat This. Koju namirnicu treba pojesti nakon svakog treninga?

Banane se smatraju jednostavnim ili brzo probavljivim ugljikohidratima koji su savršeni za brzi obrok nakon treninga”, kaže Amy Goodson, certificirana specijalistica za sportsku dijetetiku i članica odbora medicinskih stručnjaka. Naime, ona objašnjava da konzumacija banane nakon svakog vježbanja može pomoći u izgradnji mišića, sagorijevanju masti te smanjenju eventualne upale koja se često javlja nakon mukotrpnog vježbanja. Rekla je i zašto.

Sagorijevanje šećera

”Tokom vježbanja sagorijevate šećer kao izvor energije, a što duže i jače trenirate, to više sagorijevate. Taj šećer dolazi od onoga što ste jeli prije treninga. Dok vježbate, vaše će tijelo početi razgrađivati ​​glikogen ili pohranjene ugljikohidrate iz jetre i mišića, kako bi održalo šećer u krvi stabilnim i pritom osiguralo energiju za potreban rad mišića”, navodi Goodson.

“Nakon treninga, potrebno je nadoknaditi glikogen. Otprilike 90 posto ugljikohidrata koje konzumirate neposredno nakon treninga odlazi na popunjavanje zaliha glikogena pa se jednostavni ugljikohidrati preporučuju unutar dva sata nakon vježbanja.”

Banane su izvrstan izvor vlakana, kalija, vitamina B6 i C te niza antioksidansa i fitonutrijenata. Bogat su izvor ugljikohidrata, koji se pojavljuju uglavnom kao škrob u nezrelim bananama i šećeri u zrelim bananama. Sastav ugljikohidrata u bananama drastično se mijenja tijekom zrenja. Glavna komponenta nezrelih banana je škrob. Zelene banane sadrže do 80% škroba. Tokom zrenja škrob se pretvara u šećere i završi na manje od 1% kada je banana potpuno zrela.

Vitamini i minerali

Najčešće vrste šećera u zrelim bananama su saharoza, fruktoza i glukoza. U zrelim bananama ukupni udio šećera može doseći više od 16%.

PROČITAJTE  Četiri problema za koje su banane bolje rješenje od lijekova

Banane imaju relativno nizak glikemijski indeks (GI) od 42 do 58, ovisno o zrelosti. GI je mjera koliko brzo ugljikohidrati iz namirnice ulaze u vaš krvotok i podižu šećer u krvi. Visok sadržaj otpornog škroba i vlakana u banani objašnjava njihov nizak GI.

Banane su dobar izvor nekoliko vitamina i minerala, posebno kalija, vitamina B6 i vitamina C.