Koji suplementi poboljšavaju zdravlje mozga

Zdravlje mozga u svim fazama čovjekovog života igra presudnu ulogu. Stoga je jako važno znati šta možemo učiniti da on nastavi funkcionisati na normalan način.

Redovna stimulacija (socijalizacija, čitanje i učenje), vježbanje, zdrava prehrana i dobar san u znatnoj mjeri mogu pomoći. Suplementi koji su odabrani pod nadzorom doktora također mogu biti korisni.

Dodaci prehrani koji poboljšavaju kognitivne sposobnosti

Istraživanje koje je prošlog februara objavljeno u magazinu Nutrients nastojalo je utvrditi mogu li određeni dodaci prehrani poboljšati kognitivne sposobnosti kod mladih i zdravih osoba. Ti dodaci su: ginko biloba, ginseng, flavonoidi, omega-3, prebiotici i tirozin.

Najbolji rezultat pokazao je tirozin, aminokiselina. On bi se mogao koristiti za ublažavanje utjecaja stresa (ovo se naročito odnosi na nedostatak sna) koji se odražava na kognitivne i psihomotorne sposobnosti.

Nutrijenti za starije osobe

U istraživanju u kojem su učestvovale žene starije dobi primjenjivano je redovno vježbanje te konzumiranje nutrijenata. Među njima su: omega-3 masne kiseline, ginko biloba, fosfatidilserin, vitamin E, folna kiselina i B12.

Rezultati su pokazali da nutrijenti mogu proizvesti slična poboljšanja u kognitivnim funkcijama kao i aerobno vježbanje. Ideja da nutrijenti mogu ublažiti posljedice nedostatka vježbanja ohrabrujuća je za starije osobe.

Drugo ispitivanje obuhvatalo je 2.332 osobe koje su starije od 60 godina. Pratio se njihov unos cinka, gvožđa, bakra i selena. Pronađena je veza između niskog nivoa pomenutih sastojaka i slabih kognitivnih sposobnosti.

L-teanin protiv stresa i anksioznosti

On je aminokiselina koja se nalazi u zelenom čaju i koristi se protiv stresa, tjeskobe i za poboljšanje kvalitete sna. Također ima snažan potencijal da smiri i ekstremne slučajeve pomenutih psihičkih stanja.

Kombinovanje suplemenata za bolje pamćenje

Studija objavljena u Nutritional Neuroscienceu bavila se kombinacijom bakope, ginsenga i ekstrakta kafe. U odnosu na koje koji su uzimali placebo, grupa ispitanika koja je konzumirala pomenute suplemente je postigla bolju radnu memoriju, odnosno radno pamćenje.

PROČITAJTE  Zdravlje srca: Uzimate dodatke prehrani? Ovih šest nema učinka