Koji su to prvi znaci dijabetesa

0
177

Kad tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina razvija se dijabetes tipa 2. Simptomi, koji ukazuju na ovo stanje, su, između ostalog, osjećaj velikog umora, problemi s bešikom, čest odlazak u toalet i rane koje sporo zarastaju.

Najvažnije je ovu bolest primijetiti na vrijeme kako bi se kontrolirala na pravi način i spriječile ozbiljne posljedice. Prvi simptom koji signalizira da tijelu prijeti razvoj dijabetesa tipa 2 javlja se na koži, zaključili su ljekari. 

  • Ovaj znak mnogi ignoriraju
Ovaj znak mnogi ignoriraju

Ovaj znak mnogi ignoriraju, a upravo on može znatno pomoći u kontroliranju ovog stanja. Ukoliko se na tijelu počnu razvijati tamni pečati, bilo bi dobro posjetiti ljekara. Kod 90 posto pacijenata koji boluju od dijabetesa zabilježene su promjene na koži u pogledu tamnijih, crvenih do bordo, pečata koji svrbe i iritiraju. Ova promjena na koži se najčešće javlja na prevojima tijela ili vratu.

– Ovo je u velikom broju slučajeva prvi simptom dijabetesa. Obično se pojavljuje na dijelovima tijela kao što je pazuh, prepone, između prstiju na rukama ili nogama, ali se može javiti i na vratu. Ukolik primjetie ovakvu promjenu na koži koja traje danima bilo bi dobro provjeriti zdravstveno stanje –kažu stručnjaci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here