Koji je rok trajanja začina: Samo je biber vječan!

Kada pripremamo neko jelo uglavnom se zapitamo da li imamo odgovarajući začin za njega, ali nikada, baš nikada, da li je on i dalje upotrebljiv.

Uostalom, prisjetite se – kada posežete za kesicom cimeta, ruzmarina ili origana, teško da razmišljate o tome kada ste je otvorili. Važno vam je samo da je ona tu i da recept neće morati da pretrpi prinudne izmjene.

Začine čuvajte godinu dana

Stručnjaci, međutim, tvrde da i začini imaju rok trajanja i savjetuju da ih ne držimo na policama duže od godinu dana. To naručito važi za mljevene, dok, na primjer, štapići cimeta mogu da traju znatno duže, jer njihova unutrašnjost nije izložena kiseoniku koji s vremenom mijenja i ukus i miris začina.

Začine čuvajte na tamnom mjestu

Začine je najbolje čuvati na suhom i tamnom mjestu, u hermetički zatvorenim posudama. Naravno, ako i upotrijebite neki koji je dugo stajao to neće naškoditi vašem stomaku, ali vaše čulo mirisa i ukusa neće potpuno uživati.

Neograničen rok trajanja

Neograničen rok trajanja ima vanila, a najduže će vam potrajati začini u izvornom obliku, dakle nemljeveni (karanfilić, biber u zrnu) – čak četiri godine.

To važi i za sjemenke (s tim što bi mak i susam trebalo zamijeniti poslije dvije godine), kao i ekstrakte. Od 2 do 3 godine potrajaće mljeveni začini (kurkuma, muskatni oraščić, cimet). Začinsko bilje (peršun, bosiljak…) najbolje je iskoristiti prije isteka treće godine.

PROČITAJTE  Mediteranski začini za zdraviji organizam