Koji je najbolji razmak između trudnoća: Šta su rizici koliko vremena je potrebno tijelu da se oporavi

Istraživanja su pokazala da žene koje se odluče na novu trudnoću manje od 18 mjeseci nakon porođaja imaju veće šanse za prijevremeni porođaj, prenosi portal Miss7mama.

Stručnjaci smatraju da je nova trudnoća u razmaku od šest mjeseci nakon posljednjeg porođaja povezana sa povećanim rizikom od:

-preranog odvajanja posteljice

  • male porođajne težine

-prirođenih poremećaja

-šizofrenije

-autizma (ako je razmak manji od 12 mjeseci)

Mali razmak između trudnoća povezan je s malom porođajnom težinom, ali i povećanim rizikom od komplikacija poput preranog odvajanja posteljice i placente kod žena koje su prvo dijete rodile carskim rezom.

Isto tako, začeće koje se događa unutar 12 meseci od porođaja, povezano je i sa većim rizikom od autizma kod drugog djeteta.

Stručnjaci tvrde kako mali razmak između trudnoća ne daje tijelu dovoljno vremena za oporavak od prethodne trudnoće i porođaja.

Da li postoje rizici povezani s velikim razmakom između trudnoća?

Međutim, i veliki razmak između trudnoća, onaj od pet godina i više, također je povezan s prijevremenim porođajem i malom porođajnom težinom.

Neki stručnjaci smatraju kako je velik razmak između trudnoća povezan i sa povećanim rizikom od visokog krvnog pritiska i znakovima oštećenja drugog organskog sistema, najčešće bubrega, odnosno preeklampsija.

Ipak, nije jasno zašto veliki razmaci između trudnoća uzrokuju zdravstvene probleme.

Moguće je da s vremenom nestanu korisne fiziološke promjene koje donosi trudnoća, a neodređeni faktori, kao što su bolesti majke, također mogu da igraju ulogu.

Naravno, postoje mnogi drugi faktori, osim zdravlja, koji utječu na razmak između dobi djece: vaše godine, porodični prihodi, koliko djece želite da imate i kakvu vrstu odnosa biste htjeli da djeca imaju.

Koji je najbolji, odnosno najzdraviji razmak između trudnoća?

PROČITAJTE  Spriječite paradentozu prirodnim lijekovima

Kako biste smanjili rizik od komplikacija u trudnoći i drugih zdravstvenih problema, stručnjaci savjetuju da je najsigurnije da pričekate 18 do 24 mjeseca nakon posljednjeg porođaja, ali ipak manje od pet godina.

Ovi rizici i preporuke ne primjenjuju se na parove koji su imali spontani pobačaj. Ako ste zdravi i osećate se spremno, ne treba mnogo da čekate na novu trudnoću nakon pobačaja.

Na kraju krajeva, odluka o novoj trudnoći je u potpunosti lična. Čak i ako pažljivo planirate sljedeću trudnoću, ne možete uvijek da kontrolišete kada će začeće da se dogodi.

U svakom slučaju, razumijevanje rizika povezanih sa razmacima između trudnoća mogu da vam pomognu da donesete dobru odluku o tome kada je vrijeme da proširite svoju porodicu.