Koje preparate dermatolozi nikada ne koriste? Ipak, u jedan se kunu

dermatolozi žena maže lice kremom zatvorene oči
Portrait of a young woman on a beige background with natural warm make-up and smooth clean skin, applies cream on her face

Uz sve moguće preparate koji su danas dostupni, dermatolozi otkrivaju šta bi uvijek izbjegli. Dermatologinja iz New Yorka, dr. Claire Chang, otvoreno govori o tome što nikada ne bi kupila i koji to proizvod uvijek ima pri ruci.

Toneri čija je baza alkohol

Toneri koji u sebi sadrže alkohol mogu kožu isušiti zbog čega se može javiti osjećaj zatezanja. Umjesto toga, potražite tonere koji djeluju umirujuće i vlaže kožu, poput onih koji u sebi sadrže aloe veru ili sastojke koji posvjetljuju kožu poput AHA i BHA kiselina.

Skupe kreme

“Nema potrebe da trošite novce na skupe kreme za lice. Ja ću ih kupiti u običnim drogerijama i fokusirati se na to da sadrže određene sastojke, poput ceramida i hijaluronske kiseline“, pojasnila je Chang. Dodala je da bi radije potrošila više novca na proizvode koji su puni aktivnih sastojaka, poput seruma ili retinola.

Krema za vrat

Zašto koristiti različite kreme za vrat? Ova doktorica koristi iste kreme za lice i za vrat, a to se odnosi i na serume, retinole i hidratantne kreme.

Voda za lice

“Ona možda djeluje osvježavajuće, ali nije esencijalni korak u njezi kože. Ustvari ništa drugo ne pruža što može dati i krema ili serum za lice. Ja je koristim jedino kada sam na dugim letovima“, pojasnila je doktorica.

Je li skuplja kozmetika bolja od jeftinije? Dermatologinja upozorila na što ne treba bacati novac

Ono što morate imatei

“Volim koristiti retinol za cijelo lice, vrat i ruke. On će eliminirati potrebu da kupujem neke skupe proizvode za vrat i područje oko očiju. Proizvodi koje ja koristim moraju biti namijenjeni osjetljivoj koži kako bi ih mogla koristiti i na osjetljivim područjima, poput kapaka ili vrata bez da dođe do iritacija“, istaknula je doktorica.

PROČITAJTE  Trik Jelene Đoković za podmlađivanje bez botoksa postao je hit