Koja vrsta ribe je zdravija, tuna ili losos?

Konzumairanje ribe je svakako zdravo, puna je proteina, zdravih masnoća i drugih važnih hranjivih sastojaka koji mogu da koriste vašem zdravlju.

Tuna i losos su dve najčešće konzumirane vrste ribe širom svijeta. Zato i ne čudi pitanje da li je jedno od njih ipak bolji, odnosno zdraviji, izbor.

Za razliku od nemasnih vrsta bijele ribe koje imaju svijetlu ili bijelu boju, pahuljastu teksturu i blag ukus, tuna i losos su tamne boje, čvrste teksture i jačih ukusa, piše Healthline.

Tuna

Tuna je velika, mišićava riba čija se boja mesa kreće od ružičaste do tamnocrvene, u zavisnosti od vrste. Boja dolazi od mioglobina, proteina koji čuva kiseonik i nalazi se u mišićima. Mioglobin se brzo razgrađuje zagrijavanjem, pa zato kuhana i konzervirana tuna izgleda sivlje od sirove tune.

Albacore ili duga tuna je popularna vrsta tune. Ima svjetlije meso i blaži ukus, a obično se peče na žaru u tavi. Konzervirana albacore tuna obično se naziva bijela tuna.

Žuta tuna je još jedna uobičajena sorta. Manjih je dimenzija i tamnije crvene boje. Ova vrsta se takođe može peći u tavi ili pripremati na roštilju. Žuta tuna poznata je i pod havajskim imenom ahi.

Budući da ova riba ima malo masnoća, obično se jede srednje pečena kako bi zadržala vlagu. Prekuhana ili prepečena tuna može biti veoma suha.

Losos

Boja mesa lososa kreće se od ružičaste do jake crvenkasto-narančaste. Ovo je rezultat ishrane koja sadrži planktone i sitne rakove. Oni su bogati šarenim karotenoidima, poznatim pod imenom astaksantin.

Astaksantin je temperaturno stabilan, pa za razliku od tune, losos ostaje crven čak i kad je termički obrađen.

Postoje suptilne razlike u ukusima između različitih vrsta lososa, ali on se uopšteno opisuje kao jače aromatizovan i mastan.

PROČITAJTE  Salata s grilanom tunom dobar je, lagan, ali i zasitan ručak kad nemate previše vremena

Može se konzumirati sirov, a prikladan je i za razne metode termičke obrade.

Upoređivanje hranljivih supstanci

I tuna i losos izuzetno su hranjivi. Prepuni su proteina i širokog spektra vitamina i minerala.

Meso tune je nemasno zbog većeg procenta proteina i nižeg procenta masti, dok je za vlažnu teksturu i masni ukus lososa u velikoj mjeri zaslužan njegov sadržaj masti.

Losos je kaloričniji od tune jer je masnija riba. Ipak, nemojte dopustiti da vas to spriječi da uživate u njemu, jer velik dio masnoće su zapravo zdrave omega-3 masti.

Takođe porcija lososa daje više vitamina D od tune. S druge strane, ako tražite hranu bogatu bjelančevinama, sa malo kalorija i masnoća, tuna je pobjednik ove priče.