Koja vam nijansa sjenila odgovara s obzirom na ton i podton kože

Danas kada se velika pažnja posvećuje make-upu, do te mjere da to ponekad graniči s umjetnošću, imati puder, sjenilo ili pak rumenilo koje ne odgovara boji naše kože pravi je tabu. No pronaći savršenu nijansu koja će se u potpunosti slagati s našom bojom kože nikad nije bio lak zadatak, a najveći je krivac za to podton kože.

Za razliku od tona kože prema kojem određujemo imamo li svjetlu, tamnu ili srednju put, podton je ona suptilna nijansa koja se nalazi ispod osnovnog tona te se klasificira kao hladni, topli ili neutralni. Iako ga svaka koža ima, podton najčešće nije vidljiv na prvi pogled, osim u iznimnim slučajevima kada netko ima izrazito topli odnosno izrazito hladni podton kože.

Ovisno o tome koji podton kože imamo, kombinirat ćemo boje koje će našoj puti laskati. Oni koji imaju topli podton kože birat će toplije nijanse, dok će se hladni tip odlučiti za hladnije boje. U slučaju da pogriješimo te se odlučimo primjerice za hladnije nijanse make-upa, a naš je podton kože topli, tada ćemo stvoriti efekt umornog lica, za razliku od onog svježeg looka kojem težimo.

Postoji nekoliko trikova kojima možemo lako odrediti kojem podtonu pripadamo. Onaj najpoznatiji odnosi se na boju naših žila na zapešću. Ako su žile zelene boje, tada pripadamo toplom podtonu, ako su ljubičaste ili plave, tada imamo hladni podton kože.

Tu je još i trik s običnim bijelim papirom. Prislonimo li ga uz kožu lica, moći ćemo lako vidjeti tonove naše kože. Naime, ako nam lice u uporedbi s papirom izgleda crvenkasto, plavkasto ili pak ružičasto, tada pripadamo u kategoriju ljudi s hladnim podtonom. Ako pak primijetimo žućkaste i zlatne nijanse, tada je riječ o toplom podtonu.

PROČITAJTE  Oslobodite se tamnih fleka: Na vratu, ispod pazuha i unutrašnje strane butina

Jednom kada odredimo podton kože, tome prilagođavamo boju našeg make-upa. Tako će onaj ko ima hladniji podton birati puder roskastih nijansi, a ako je on topliji, naginjat će bež nijansama.

Popularne bakrene boje sjenila te sve one s primjesom zlatnih nota najbolje će odgovarati osobama toplog podtona.

S druge strane, onima hladnijeg podtona više će odgovarati ružičaste boje ili boje lavande koje u sebi nemaju primjesu žute boje. Tako će i sva metalik sjenila s primjesom srebrne biti idealna za taj tip podtona.

Iako brendovi danas nude ne samo brojne nijanse pudera već i one koji će se slagati s našim podtonom kože, mnogi će ipak morati pribjeći miješanju različitih nijansi pudera kako bi dobili onu boju koja će najviše odgovarati njihovoj puti.

Sunce također igra određenu ulogu kada je u pitanju određivanje podtona kože jer oni koji lako izgore na suncu i teško poprime boju pripadaju hladnom tonu, dok oni čija koža rijetko kada izgori na suncu te vrlo lako potamne pripadaju toplijem tonu kože.

Jednom kada odredimo kojeg smo tona i podtona kože, na svaku boju gledat ćemo drugačijim očima te ćemo točno znati koje boje trebamo izbjegavati, a koje će nas pokazati u najboljem svjetlu i istaknuti ono najbolje na nama.