Koja namirnica usporava metabolizam nakon 40.?

Uravnotežena prehrana prilično je važna. Posebno za one koji žele skinuti suvišne kilograme. Nažalost, mršanje nije uvijek lako i postaje sve teži zadatak kako starimo. Naš metabolizam s godinama usporava, ali možemo ga potaknuti ako iz svoje prehrane izbacimo određene namirnice koja nam škodi. U nastavku donosimo koja namirnica usporava metabolizam. To uključuje nekoliko zaista ukusnih poslastica. Među kojima su i prženi krompiri.

Dijetetičarka Catherine Gervacio za SheFinds je objasnila zašto bi žene starije od 40 trebale dobro razmisliti prije nego što naruče porciju prženih krompirića ako žele održati svoj metabolizam.

“Osim što je bogat masnoćama, pomfrit je hrana koja sadrži prazne kalorije. Drugim riječima, ne sadrži nikakve hranjive tvari. Nego samo kalorije. Što nije od pomoći za kontrolu težine i zdravlje općenito”, kaže Gervacio.

Prerađene namirnice poput prženih krompirića oduzima tijelu malo energije dok se probavlja. Drugi problem je što ima značajan udio trans masti.

“Ova pržena i slana namirnica je nevjerojatno ukusna. Može dovesti do niza zdravstvenih problema. Od srčanih bolesti preko dijabetesa do raka. Kada se konzumira u manjoj mjeri, krivac je za gomilanje kilograma i sporiji metabolizam”, tvrdi dijetetičarka.

Dobra vijest je da postoji alternativa prženim krompirićima kakve naručujemo u lancima restorana brze hrane. Zdraviju verziju pomfrita možete pripremiti u vlastitoj kuhinji.

“Krompir možete ispeći na papiru za pečenje u rerni, bez ulja. Pazite i na to koliko ga solite. Neće biti ukusan kao iz fast fooda, ali je puno bolji izbor za vaše tijelo”, zaključila je.

Prema Julie Upton, MS, RD, i članici našeg Odbora medicinskih stručnjaka, najzdraviji način jedenja krompira je da ostavite koru na njemu i ispećete ga, piše Eatthis.

PROČITAJTE  Zbog čega bi srijemuš trebalo uvrstiti u ishranu: Svi zdravstveni benefiti samonikle biljke

“Najzdraviji način jedenja krompira je kada je pečen s korom. Pečeni krompir ne dodaje dodatne kalorije poput onog kojeg pržite na ulju”, kaže Upton.