Koja hrana čisti tijelo od nikotina?

Brz i zdrav način da pušači očiste tijelo od nikotina jeste da jedu što više zdravih namirnica. Ako se redovno konzumiraju, mrkva, zeleni čaj, špinat, kivi, limun i narandža, brokula, karfiol, prokelj i kupus, mogu da pomognu da izbacite dio štetnih tvari koje ste u organizam unijeli konzumacijom duhana.

Zeleni čaj

Pušenjem tijelo gubi potrebnu tečnost i organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode: dva litra vode sa kašičicom narendanog đumbira, jednim krastavcem, limunom i 12 listića nane, i zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirite nikotin iz tijela.

Mrkva

Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suhom. Želite li da se riješite ove ružne nuspojave pušenja jedite što više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Mrkvu iscedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je stavite u salatu.

Špinat

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u špinatu.

Brokula, prokelj i kupus

Osim što ovo povrće sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u sistemu za varenje, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuhajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove kvalitete.

Kivi, limun i narandža

Osim vode, nikotin iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade. Sok od narandže hidratizuje tijelo, obezbjeđuje mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

PROČITAJTE  Puno soli u hrani doslovno ubija vrlo važnu stvar u vašem stomaku