Kod osoba koje boluju od migrene zabilježen nedostatak jednog važnog vitamina

Nedostatak vitamina D širom svijeta predstavlja velik javnozdravstveni problem. Unos vitamina D koji ima važnu ulogu u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta je posebno značajan za osobe koje boluju migrene.

Brojna istraživanja su pokazala kako unos vitamina D ima pozitivan utjecaj na imunološki sistem. Kod osoba oboljelih od migrene također je primijećeno kako imaju nedovoljno magnezija i vitamina D u poređenju sa onima koji ne pate od migrene.

Smatra se da je vitamin D jedan od najstarijih hormona na Zemlji. Optimalna opskrba vitaminima i mineralima važna je za snažan imunitet. Nova istraživanja su pokazala da se vitamin D ne može optimalno iskoristiti ukoliko organizam nema potrebnu količinu magnezija. Unošenjem dnevne doze magnezija, smanjuje se mogućnost nedostatka vitamina D.

Glavni izvor vitamina D njegova sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 je hrana i to riba, plodovi mora, shiitake gljive, žumance, kvasac, punomasno mlijeko i ulje jetre bakalara. I zdravim i oboljelim osobama od migrene preporučena koncentracija vitamina D u krvi u populaciji trebala bi iznositi 75 nmol/l – 125 nmol/l za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti.

PROČITAJTE  Ovo će vas preporoditi: Provjereni prirodni ruski lijek protiv bolova u kičmi i zglobovima