Kineska samomasaža: Uklonite umor, stres i neraspoloženje za pet minuta

U posljednje vrijeme, postaje vrlo popularna takozvana samomasaža, zasnovana na kineskoj Či kung (Či gong) gimnastici, čija je tradicija stara 4.000 godina, a potvrđena je u evropskoj medicini.

Takva masaža bit će vrlo korisna onima koji mnogo rade, malo se kreću, nisu naspavani, imaju suvišne kilograme i često se nalaze u stresnim situacijama. Zapravo za mnoge od nas.

O čemu se radi?

Samomasaža se zasniva na tapkanju – jednoj od vježbi kineske či kung gimnastike, koja je, prema historičarima, stara više od 4.000 godina. U Kini se vjeruje da či kung poboljšava protok či energije (životne energije) kroz tijelo. Ne znamo za či energiju, ali znamo za mnoge naučne studije na ovu temu.

Veliko kliničko istraživanje pokazalo je da ova gimnastika pojačava cirkulaciju krvi, poboljšava metabolizam i pomaže da se smanji težina. U drugom istraživanju, masaža je rađena deci sa autizmom, posle čega su počela da se bolje koncentrišu na zadatke i rjeđe doživljavaju stres.

Kako se izvodi?

Masaža se izvodi ritmičkim, laganim pljeskanjem ili tapkanjem. U području glave tapkanje treba raditi vrhovima prstiju, a na tijelu – pesnicama ili dlanovima.

Koliko?

Cijeli kompleks traje 3-5 minuta i izvodi se u bilo koje vrijeme, mada ljekari savjetuju da ga radite ujutro i kada se osjećate vrlo umorno. Vježbe je najbolje izvoditi stojeći i tapkati po cijeloj površini kože. Ako nemate mnogo vremena, onda obratite pažnju samo na određene tačke.

  1. Glava

Kako se izvodi? Stanite pravo. Prstima obje ruke počnite da tapkate kožu glave, krećući se od čela ka potiljku. Vratite ruke kroz vazduh do čela. Posebno se zadržite na sljepočnicama, tjemenu i na vratu, u prijedelu gdje počinje kosa.

PROČITAJTE  Zaboravit ćete na sve tablete: Ovo je najbolje sredstvo za smirenje

Potrebno je da uradite samo 10 krugova: čelo, sljepočnice, tjeme, vrat. Ili 30 tapkanja u svakoj tački. Na kraju ih istrljajte da pocrvene.

  1. Ruke

Kako se izvodi? Ispružite jednu ruku i tapkajte odozgo nadole, na sve četiri strane: podlaktica (spoljna i unutrašnja), ramena (spolja i iznutra). Posebno se zadržite na prevoju lakta. U svakoj tački po 25 puta. Isto ponovite na drugoj ruci.

  1. Grudi i stomak

Kako se izvodi? Šakom ili pesnicom lijeve ruke izvedite 10 serija lupkanja grudi, odozdo naviše. Također naizmjenično lupkajte tačke ispod pazuha i rebra, po 30 puta u svaku stranu. U završnici tapkajte objema rukama cijelu površinu stomaka.

  1. Leđa i stražnjica

Kako se izvodi? Stanite pravo. Dlanom ili pesnicom lijeve ruke tapkajte cijelu desnu stranu leđa. Pokušajte da dosegnete što dalje. Zatim desnom rukom tapkajte lijevu stranu leđa (15 serija svakom rukom). Zatim lijevim dlanom ili pesnicom tapkajte po lijevoj strani stražnjice, a onda desnom – po desnoj (50-100 puta sa svake strane).

  1. Noge

Kako se izvodi? Podignite desnu nogu i tapkajte je objema rukama od koljena ka kuku i to sa svih strana. Zatim isto uradite s drugom nogom. Potrebno je da uradite po 10 serija za svaku nogu. Posebnu pažnju obratite na područje ispod koljena, koje treba potapšati 30 puta. Završite samomasažu tapkanjem stopala 20 puta.

Radite ove vježbe:

✓ Ako vas boli glava – gimnastika poboljšava cirkulaciju krvi.

✓ Ako vam se nagomilao umor, a pred nama je još čitav radni dan. Moći ćete da nastavite.

✓ Za mršavljenje. Ne može zamijeniti vježbanje i dijetu, ali će vam ubrzati metabolizam.

✓ Smanjit će celulit i poboljšati vam ten. Pojačava cirkulaciju krvi u svim slojevima kože.

PROČITAJTE  Bol u ramenu: Mogu ga uzrokovati brojni faktori uključujući i bolesti srca

✓ Ukoliko se često nepravilno hranite. Vježba popravlja rad unutrašnjih organa, ubrzava metabolizam i pomaže organizmu da se oslobodi svega nepotrebnog, piše uspesnazena.com.