Kikiriki ili bademi? Otkriveno koji su orašasti plodovi bolji

Kikiriki ili bademi na stolu

Među omiljenim orašastim plodovima zasigurno su bademi i kikiriki. Jeste li se ikada pitali koji je bolji za vaš organizam – kikiriki ili bademi? Ovo su mišljenja tri stručnjakinje za prehranu, piše MSN.

“Bademi i kikiriki sadrže iste vitamine, B i E, ali u različitim količinama. Bademi imaju veću količinu vitamina E. S druge strane, kikiriki je bolji izvor vitamina B poput folata i niacina. Sadržaj magnezija u oba je u dobroj količini, ali bademi sadrže malo više magnezija. Bademi imaju dva puta više željeza i pet puta više kalcija od kikirikija, iako oba imaju jednaku količinu cinka. Dakle, presuda je u korist badema. Nutritivno su bolji od kikirikija te sadrže više željeza, kalcija, magnezija i zdravih masnoća”, rekla je nutricionistica s 13 godina iskustva Maria Arienti.

Magistrica zdravstvenih nauka i nutricionistica Roseane M. Silva tvrdi da pasta od badema sadrži nešto niže nutritivne vrijednosti od maslaca od kikirikija u pogledu makronutrijenata i kalorija. Dakle, badem može biti prikladniji za one koji žele smršaviti, definirati tijelo ili koji su na restriktivnijoj dijeti. Dodaje da sve ovisi o cilju i prehrambenoj strategiji koju pacijent treba.

Dijetetičarka Deidre Huysamen, koja se bavi pružanjem usluga kliničke prehrane, kaže kako su i bademi i kikiriki nutritivno bogate zdrave namirnice koje mogu biti dio uravnotežene prehrane.

“Oba orašasta ploda izvrsni su izvori omega 6, vlakana i proteina. Bademi imaju više vitamina E, u poređenju s kikirikijem. Kikiriki je bolji izvor vitamina B grupe”, objasnila je.

Iako se radi o kalorijski visokovrijednoj namirnici, studije potvrđuju da osobe koje u prehrani imaju kikiriki rjeđe imaju problema s viškom kilograma od osoba koje nemaju u prehrani ovu namirnicu.

Naime, upravo zbog sadržaja masti i kalorijske vrijednosti, kikiriki duže vremena daje osjećaj sitosti. Njihovim unosom ne dolazi da značajnog povećanja energije.

PROČITAJTE  Više od 30 grama badema dnevno može biti opasno