Kažu da za ljubav nisu važne godine. Nauka se ne slaže s tim

Samo je ljubav važna i razliku u godinama uopće ne treba gledati? Nauka se ne slaže s tim jer istraživanja pokazuju da ta razlika i te kako može da odredi koliko će dugo veza trajati, a vrlo dobro se zna i koji broj je zapravo magičan za dugu ljubav.

Podaci studije sprovedene na Univerzitetu “Hermory” u Atlanti kažu da, što je veća razlika u godinama između partnera, to je veća šansa da se oni rastanu. Analizirajući 3.000 parova, naučnici su utvrdili da parovi s razlikom do pet godina imaju 18 posto veće šanse za raskid veze u odnosu na partnere iste dobi. Taj broj raste na 39 posto za parove kod kojih je razlika do 10 godina, a na čak 95 posto za one kod kojih je razlika 20 godina, pišu na sajtu. GQ.com.

I mada su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte Macron dokaz da ne mora tako, nauka je jasna.

Naime, stručnjaci kažu da je najbolje kada je razlika između partnera godinu dana, jer su tada šanse za raskid najmanje – samo tri posto.

Naravno, ne zavisi uspjeh veze samo do toga, ali moguće je da ima utjecaja – prvenstveno zato što parovi s velikom razlikom u godinama nerijetko imaju različit pogled na svijet, različite ciljeve i stavove.

PROČITAJTE  Savjeti kako da povratite strast u vezu u vrijeme pandemije