Kardiolozi upozoravaju: Ove prehrambene navike dvostruko povećavaju rizik od aritmije

rizik od aritmije srce i ekg otkucaji

Ljekari upozoravaju da bi dvije prehrambene navike mogle povećati rizik od aritmije, odnosno fibrilacije atrija gotovo dvostruko, piše Express. Fibrilacija atrija (AF) nastaje kada pumpanje srca iznenada postane brže ili nepravilno i ubraja se u jednu od najčešćih vrsta aritmije.

Ako se zanemari ili se ne liječi na odgovarajući način, posljedice mogu biti katastrofalne za srce i mozak. Moždani udar jedno je od najsmrtonosnijih stanja povezanih s AF-om, ali simptomi mogu ugroziti kvalitet života čak i kratkoročno. Kako biste spriječili razvoj stanja, stručnjaci sugeriraju da je najbolje izbjegavati dva načina prehrane.

Preskakanje doručka

Naime, istraživanja su pokazala da su navike preskakanja doručka i kasnovečernjeg jedenja kod ispitanika povećale rizik od fibrilacije atrija gotovo dvostruko. Kažu da je to nevjerovatno otkriće.

Isto tako, istraživanje objavljeno u časopisu Future Cardiology 2022. godine također je sugeriralo da postoji još nekoliko načina na koje preskakanje doručka utječe na srčani ritam. Neki stručnjaci smatraju da nizak nivo šećera u krvi, uobičajena posljedica propuštanja obroka, može dovesti do aritmije.

Fibrilacija atrija može se javiti u svakoj životnoj dobi. Češća je u starijoj populaciji i u svakoj dobi je nešto češća u muškaraca. Rizik pojave fibrilacije atrija raste s dobi pa je tako u dobi iznad 80 godina prisutna u 10% populacije.

Koji su simptomi

Simptomi fibrilacije atrija su brojni. Bolesnici mogu imati palpitacije, osjećaj nedostatka zraka, bolove u prsištu, omaglice, gubitke svijesti. Mogu biti i potpuno asimptomatski te se fibrilacija atrija otkriva slučajno. Simptomi ovise primarno o postojanju srčane bolesti i frekvenciji ventrikula te se tako neki od navedenih simptoma češće javljaju kod ubrzane frekvencije (osjećaj nedostatka zraka, palpitacije, bolovi u prsištu), a neki kod usporene frekvencije (omaglice i gubitak svijesti). Također, prvi simptom tj. posljedica fibrilacije atrija može biti pojava moždanog udara.

PROČITAJTE  Novo istraživanje pokazalo da psorijaza može povećati rizik od raka

Fibrilacija atrija sama po sebi ne mora biti opasna aritmija, međutim kod simptomatskih bolesnika može značajno narušiti kvalitet života. Također, može uzrokovati zatajivanje srca, a samim time i utjecati na skraćenje života bolesnika. Svi bolesnici s fibrilacijom atrija imaju povišen rizik za razvoj moždanog udara. Visina rizika ovisi i o drugim bolestima koje bolesnik ima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime