Kardiolog savjetuje: Tri namirnice za zdravo srce

zdravo srce komad mesa na ledu soli ga

Čini se da je to malo teže pitanje, ali prema kardiologu Williamu Davisu, namirnice koje naše srce vole su i iznimno dobre za održavanje zdravlja probave. Zna se da su mozak i crijeva jako povezani. Ljekar smatra da bi svi trebali znati da mikrobiomi iz crijeva mogu utjecati na imunitet, rad mozga ali i zdravlje srca. On otkriva o kojim se namirnicama radi.

Meso

Kardiolog koji savjetuje meso? To se ne viđa često jer znamo kako prehrana koja se bazira za voću i povrću se povezuje sa zdravljem srca. Zanimljivo je kako je Američko udruženje za srce objavilo kako osobe koje prate plan prehrane bogat voćem i povrćem imaju bolje zdravlje srca za čak 16 posto. Ali Davis pod meso misli ono iz uzgoja na pašnjacima, te navodi kako je meso važan dio zdravlja našeg srca, posebno iznutrice koje u sebi sadrži vitamine, željezo, cink, magnezij, selen te topive vitamine.

Ako ne možete jesti iznutrice, on savjetuje da jedete meso s kožom i kostima te dodaje kako je moderan čovjek zaboravio da su se nekada jeli i jezik i srce, jetra i ostali dijelovi životinje. Danas primjećuje (što je po njemu glupa navika) da se kupuje meso bez kože i kostiju. Zaboravlja se koliko se nutrijenata nalazi u njima, poput kolagena i hijaluronske kiseline. Prema riječima ovog ljekara tako ustvari bacamo sve što je dobro za srce i probavu. “Nabavite najkvalitetnije meso, spremite masnoće, kožu i kosti i od njih napravite supu”, savjetuje.

Grahorice

One su pune vlakana koji će smanjiti nivo lošeg holesterola. Tako će podržavati zdravlje srca, iz to mikrobiota u crijevima će također imati velike koristi od njih. Grahorice potiču razvoj dobrih bakterija. No kada ih nema dovoljno, može uništiti sluz koja djeluje kao zaštitni sloj crijeva. To kroz neko vrijeme može utjecati na vaše zdravlje.

PROČITAJTE  Zašto je med zdrav

Iako su vlakna dodana gotovo svakom proizvodu koji možete kupiti u trgovini, najbolji način za nadoknađivanje ovog nutrijenta je konzumiranje hrane prirodno bogate vlaknima. Za ženske osobe ispod 50 godina preporučuje se 25 grama vlakana dnevno. Za one iznad 50 godina starosti, oko 21 gram. Vlaknima obiluju voće, povrće, cjelovite žitarice, hljeb i tjestenine, smeđa riža, zob i grahorice.

Esencijalna ulja

Nauka nema puno podataka o korištenju esencijalnih ulja. U mnogim se kulturama ona koriste radi zaštite zdravlja. Davis kaže kako su dobra za probavu. Postoje i male studije koje su naglasile kako bi mogla biti jako korisna kod onih koji imaju neredovnu probavu. Tako ćće ulje peperminta, koji će umiriti smetnje. Ulje narandže pokazalo se dobrim za zdravlje želuca i crijeva.

Svakako prije upotrebe morate dobro proučiti kako se i u kojim situacijama koriste te postoje li ograničenja. Ona se ne bi trebala koristiti samostalno već razrijediti u vodi jer mogu biti i gorka i kisela. Postoji i puno vrsti ulja koje ne smijete konzumirati. Informirajte se o kojima je riječ.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime