Karanfilčići, jeftini začin koji eliminiše parazite i bakterije…

Karanfilić je jedan od najzdravijih začina na svijetu. Poznat i pod latinskim nazivom “Syzygium aromaticum”, a takođe na latinskom zove se i clavus, što znači ekser, na koji i liči. Karanfilić je dug između 12 i 16 mm, a cvjetni pupoljak se nalazi na stablu karanfilovca.

Miris im je topao, opor i aromatičan, a ukus slatkasto – gorak i vrlo jak, zbog čega je danas karanfilić jedan od najslavnijih začina na svijetu i ima široku upotrebu.

U naše krajeve davno su ga donijeli pomorci sa svojih putovanja. Ali on je i moćna ljekovita biljka s provjerenim djelovanjem protiv upala, bolova, oksidacije i karcinoma.

Ljekovita svojstva karanfilića

Iako mali, karanfilić je moćan lijek za mnoge bolesti. Glavni sastojak je eugenol, kojem je glavno svojstvo protivupalno djelovanje. Osim toga, sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.

Konzumiranje karanfilića može da pomogne kod niza bolesti, unutrašnjih ili spoljašnjih. Kao dodatak ishrani, ovaj začin može da se koristi cijeli, mljeven ili koncentrovan kao ulje.

Prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha

Karanfilić se od davnina koristi za uklanjanje lošeg daha. Utvrđeno je da ima analgetska svojstva, a posebno djeluje kod zubobolje. U nekim zemljama stomatolozi ga koriste za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog snažnog antibakterijskog djelovanja.

Kako vama može da pomogne?

Cijeli karanfilić možete da stavite na desni, što bliže bolnom području, zubu koji je problematičan. Zadržite ga tu. Tanka kožna membrana desni lako upija ulje iz njega te pruža trenutno olakšanje, što ćete i sami ubrzo primjetiti.

Ubija parazite i loše bakterije

Karanfilić djeluje kao antimikrobni agent, ubijajući parazite i bakterije u probavnom traktu. U primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve. Antiparazitno čišćenje uljem karanfilića jedna je od najdjelotvornijih metoda čišćenja cjelokupnog ogranizma, zato i jeste jedan od tri sastojka poznatog antiparazitnog programa dr Hilde Klark. Ubija sve mikroskopske vrste protozoa i jajašca parazita, koja drugim sredstvima ne mogu da se uklone iz tijela.

PROČITAJTE  Dermatolozi objašnjavaju zašto je važno oprati odjeću prije prvog nošenja!

Djelotvoran je protiv mnogih vrsta gljivica uključujući i Kandidu, kao i bakterija streptokoka, stafilokoka i pneumokoka.

Koristite ga u čaju i drugim napicima, svakodnevno, u malim dozama, kako biste povoljno uticali na svoju probavu i jačanje imuniteta.

Prirodni afrodizijak

Karanfilić je poznat prirodni afrodizijak.

Način upotrebe: Popijte dvije šoljice čaja od karanfilića svaki dan ili uzimajte dvije kapsule karanfilića u prahu dva puta dnevno.

Čaj od karanfilića napravite na sljedeći način: 2-3 karanfilića prelijte sa 2,5 dcl vruće vode i ostavite poklopljeno 15 minuta, da odstoji. Nakon toga, čaj procjedite i popijte.

Rastvara krvne ugruške

Naučno je potvrđeno da je karanfilić među najzdravijim začinima svijeta zbog svojih antioksidativnih svojstava. Postoje i dokazi da određena jedinjenja u karanfiliću deluju kao antihistaminici. To je jedan od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka.

Danski istraživači otkrili su da karanfilić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je mnogima deo terapije u liječenju visokog pritiska i povišenog holesterola u krvi.

Uništava rak dojke

Eugenol, glavno eterično ulje u karanfiliću, ubija više od 91 odsto ćelija tri vrste raka dojke, pokazalo je istraživanje sprovedeno u laboratorijskim uslovima. U drugom istraživanju, u kojem je eugenol davan miševima, usporio je rast ćelija raka dojke za 78 posto za samo četiri nedjelje.

Nedavna istraživanja su potvrdila njegovu moćnu aktivnost i protiv drugih vrsta karcinoma – prostate, pluća, grla i kože.

Indija je jedna od zemalja s najvišom potrošnjom karanfilića pa nije slučajno da je u toj zemlji stopa raka dojke za 75 posto niža nego u Evropi i u Sjedinjenim Državama.

Ljekovito djelovanje karanfilića:

– liječi nesanicu
– reguliše šećer u krvi
– smiruje upale
– ublažava bol, naročito zubobolju
– uništava bakterije
– uklanja mučninu i povraćanje
– podstiče izlučivanje sluzi
– pomaže radu jetre
– liječi upalu usne duplje i grla

PROČITAJTE  Ovaj začin svako jelo čini ukusnijim! Koristite li ga i vi?

Testirajte karanfiliće

Da biste provjerili kvalitet karanfilića, ubacite ga u čašu vode. Ako pluta vertikalno, dobar je – plutanje je znak da sadrži kvalitetna i ljekovita ulja kojima duguje svoju djelotvornost i popularnost. Ako pluta vodoravno ili potone u čaši, to je znak da ne treba da ga koristite.

Mjere opreza: Trudnice i dojilje ne bi smjele da koriste karanfilić. Karanfilić ne smijete koristiti ni dvije nedjelje prije bilo kakve operacije.