Kako vožnja rola utječe na naše zdravlje

Role su jedan od omiljenih rekvizita za rekreaciju kod mladih. Međutim, za ovu iznimno efektnu aktivnost ne postoji starosna granica.

Odlična vježba

Vožnja rola je itekako zdrava i preporučuje se svima, a posebno onima koji se žele riješiti suvišnih kilograma i liniju dovesti do savršenstva. Osim toga, vožnja rola je efikasnija za mršavljenje i od plivanja, kao i od trčanja.

Vožnjom rola, navode stručnjaci, u trajanju od 30 minuta ujednačenim ritmom, možete istopiti između 210 i 310 kalorija, dok ćete s 30 minuta intenzivne vožnje istopiti oko 450 kalorija. Što brže vozite, to ćete istopiti više kalorija. Još bolja vijest je da se tokom vožnje rola masno tkivo pretvara u mišiće, tako da ćete zategnuti zadnjicu, noge i ruke.

Također, pola sata vožnje ujednačenim ritmom povećava broj otkucaja srca na oko 148 otkucaja u minuti, tako da su role idealan trening za srce, jer predstavljaju odličnu kardio-vježbu.

Bolja koordinacija

Također, povećava fleksibilnost tijela, a samim tim i njegovu koordinaciju. Ova fizička aktivnost natjerat će vas da dovedete tijelo u ravnotežu, jer tokom vožnje rola koristite snagu abdominalnih i mišića donjeg dijela leđa.

Role možete voziti satima, a da se ne umorite. Važna je samo uvježbanost. Na početku vozite od 30 minuta do dva sata sedmično, kako biste se “uhodali” i poboljšali reflekse. Ako želite dodatno povećati svoju izdržljivost, vozite role na laganoj uzbrdici.

Ne opterećuju zglobove

Lagani pokreti kod vožnje rola sprečavaju oštećenje zglobova koje se može dogoditi kod drugih aktivnosti, kao što su trčanje ili ples. U poređenju s trčanjem, role za 50 posto manje opterećuju zglobove, a poboljšavaju njihovu pokretljivost.

PROČITAJTE  Da li je kvalitetan san brzi put do vitke linije?