Kako svađe na društvenim meržama utiču na našu psihu?

Znate li onaj osjećaj apsolutnog gađenja koji vas uhvati u stomaku kad pročitate ili vidite nešto na društvenim mrežama, a znate da nije istina? Ili niste saglasni ili ne vjerujete da je istina?

Ako odlučite da komentarišete; sljedeće što znate je da ste upleteni u rat s potpunim neznancima na internetu. lako možda znate da vaša svađa nema smisla, ne možete stati. Tada shvatite da je prošlo još 30 minuta vašeg života koje ne možete vratiti.

“Ne mogu smisliti bolju stvar koju biste za svoje mentalno zdravlje mogli napraviti od toga da se prestanete raspravljati s neznancima na internetu. Svađa s nepoznatim osobama na internetu može imati isti uticaj na vaše mentalno zdravlje kao i izgaranje”, kaže Rachelle Stone, trenerica za izbjegavanje izgaranja.

Evo koje posljedice svađanje na internetu može imati na vaše mentalno zdravlje

#1 Osjećate se depresivnije svaki put kad ste na društvenim mrežama

Puls vam se povećava svaki put kada koristite društvene mreže, zbog nepoznatog odgovora koji može dobiti vaša objava ili komentar. Ova depresija može dovesti do povišenog krvnog pritiska i otkucaja srca.

#2 Više ste pod stresom

Primijetićete da imate manje strpljenja.

#3 Razvijate nesanicu

Ponavljanje virtualnih argumenata sa strancima vam šteti. Ovi internetski argumenti podstaknuće vas usred noći da ponovite svoje odgovore i pokušate promijeniti ishod razgovora. Tako oduzimate tijelu dragocjeni san koji ne možete nadoknaditi.

#4 Razvijate fizičke tegobe

Stres je poznati uzrok svih vrsta fizičkih tegoba, poput dijabetesa, psorijaze, visokog krvnog pritiska, debljanja, nesanice i još mnogo toga.

PROČITAJTE  Stručnjaci potvrdili: Gljive su dobre za brz fizički oporavak i štite od stresa