Kako sokovi utječu na zube?

Kako sokovi utječu na zube

Skoro svakodnevno osim kafe konzumiramo sokove, no jeste li se ikada pitali kako sokovi utječu na naše zube? Pijenje bezalkoholnih pića s visokim udjelom šećera najčešće je povezano s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i debljanjem.

Prema CDC-u, muškarci češće piju sokove i slatka pića. Tinejdžeri ih najviše piju, a dnevno od njih dobivaju oko 273 kalorije. Taj broj tek neznatno pada na 252 kalorije u 20-ima i 30-ima.

Kada pijete sokove, šećeri koji su u doticaju s bakterijama u ustima tvore kiselinu koja napada vaše zube. I normalni sokovi i oni bez šećera sadrže vlastite kiseline, a oni također napadaju zube. Sa svakim gutljajem soka započinjete štetnu reakciju koja traje oko 20 minuta. Ako pijuckate cijeli dan, zubi su vam pod stalnim “napadom”.

Kako sokovi utječu na naše zube?

Erozija započinje kada kiseline u bezalkoholnim pićima naiđu na zubnu caklinu, koja je vanjski zaštitni sloj na zubima. Njihov je učinak smanjenje površinske tvrdoće cakline.

Karijes

Bezalkoholna pića, s druge strane, također mogu utjecati na sljedeći sloj, dentin, pa čak i kompozitne ispune. Ovo oštećenje vaše cakline zuba može izazvati karijes. Karijes se razvija tijekom vremena kod ljudi koji redovito piju sokove. Dodajte k tome lošu oralnu higijenu i na zubima može nastati puno oštećenja.

Kako spriječiti štetu?

Očito rješenje? Prestanite piti sokove. Čini se da mnogi od nas jednostavno ne mogu odbaciti tu naviku. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od oštećenja zubi.

Pijte umjereno. Ne konzumirajte više od jednog soka dnevno. I taj jedan učinit će već dovoljno štete.

Pijte brzo. Što duže ispijate bezalkoholno piće, to je više vremena potrebno za uništavanje vašeg zubi. Što brže pijete, manje vremena šećeri i kiseline imaju da oštete zube. (Samo nemojte ovo koristiti kao izgovor za popiti dvostruko više sokova!)

PROČITAJTE  Previše kafe prouzrokuje nervozu i glavobolju

Koristite slamku. To će vam pomoći zadržati štetne kiseline i šećere podalje od zubi.

Nakon toga isperite usta vodom. Ispiranje usta vodom nakon pijenja sokova pomoći će vam da isperete preostali šećer i kiseline i spriječite ih da napadaju vaše zube.

Pričekajte neko vrijeme prije pranja zubi. Četkanje odmah nakon što popijete sok nije dobra ideja. To je zato što trenje na ranjive i nedavno napadnute zube kiselinom može donijeti više štete nego koristi. Umjesto toga, pričekajte 30 do 60 minuta.

Izbjegavajte sokove prije spavanja. Ne samo da će vas šećer vjerovatno držati budnim, već će šećer i kiselina imati cijelu noć da napadaju vaše zube.

Redovno čistite zube. Redoviti pregledi identificirat će probleme prije nego što se pogoršaju.

Postoje alternative sokovima

Možete manje oštetiti zube odabirom bezalkoholnih pića s nižim udjelom kiseline. Bezalkoholna pića nisu zdrav izbor, ali su dosta popularna i fina. Ako već morate piti sokove, radite to umjereno i pritom zaštitite zdravlje svojih zuba.