Kako roditelji koji stalno ‘zure’ u telefon prave depresivnu djecu

Roditelji koji ignorišu svoju djecu i koriste telefone umjesto da im poklanjaju pažnju možda izlažu djecu riziku od depresije.

Kineski istraživači su proučavali 530 učenika starosti između 10 i 18 godina da vide da li su bili žrtve roditeljskog ignorisanja zbog upotrebe telefona.

Djeca koja su imala roditelje opsjednute telefonom pokazala su veće simptome depresije prilikom popunjavanja upitnika od onih koji su dobili pažnju.

„Roditeljski fabing je fenomen u kojem roditelji koriste svoje mobilne telefone u interakcijama između roditelja i djece u kojema se dijete osjeća isključeno“, objašnjavaju istraživači u studiji objavljenoj u časopisu „Journal“.

Primeri roditeljskog fabinga uključuju redovno provjeravanje telefona tokom obroka i mogućnost da uvijek vidite ekran i obavještenja koja vam pristižu.

Kineska studija je zamolila studente da popune upitnik, rangirajući njihovu percepciju roditeljske topline i odbacivanja.

Djeca u studiji bila su uzrasta od deset do 18 godina, sa prosječnom starošću od 13 godina.

Upitnik je postavio razna pitanja za procjenu upotrebe telefona njihovih roditelja.

Jedno pitanje je, na primer, glasilo: „Tokom tipičnog obroka sa mojim roditeljima, moji roditelji izvlače i provjeravaju svoje mobilne telefone“, a učesnici su to ocjenili na skali od jedan do pet. Jedan je bio ‘nikad’, a pet je ‘svaki put’.

Druga izjava na koju su učesnici morali da odgovore bila je: „Moji roditelji stavljaju svoje mobilne telefone na mjesta gde ih mogu vidjeti kada smo zajedno“.

Zatim je istim učenicima dat poseban upitnik da se procjeni njihov nivo depresije.

Istraživači objašnjavaju da su u svom istraživanju postavili 20 pitanja i da su učenici rangirali svoje simptome depresije u protekloj sedmicina skali između jedan i četiri. Na ovoj skali, jedan je bio izjednačen sa nimalo, a četiri je bio „mnogo“.

PROČITAJTE  Probiotici čuvaju zdravlje jetre

Kada su akademici procjenili ove podatke, otkrili su da što više vremena roditelji provode na svojim uređajima kada su u blizini svoje djece, veća je vjerovatnoća da će djeca razviti depresiju.

Djeca roditelja koji su vezani za svoje telefone osjećala su se odbačeno i doživljavali su manje topline od strane svojih roditelja, za koje misle da su više zainteresovani da zure u ekrane nego u njih, prenosi dailymail.