Kako provjetriti prostor kada je hladno? Primijenite pravilo 3×5

pravilo 3x5 žena otvara prozor

Poznato je da je važno provjetravati prostorije u kojima boravimo kako bismo se zaštitili od virusa, pročistili ustajali zrak i stvorili zdravu klimu u prostoriji. No kada vanjska temperatura padne ispod nule, mnogi će zanemariti ovaj savjet. Međutim, njemački magazin Focus otkrio je da je provjetravanje prostorija lako i kada je vani hladno. Samo trebamo primijeniti pravilo 3×5.

Kada je ispod nule

Ako je vanjska temperatura ispod nule, prozore treba otvoriti na pet minuta. Kada je vanjska temperatura između 0 i 10 stepeni, dovoljno je 10-ak minuta provjetravanja. Ako je viša od 10, onda ostavite prozore otvorenima 15 minuta.

Prostorije je preporučljivo provjetravati pet puta dnevno, što češće, čak i kada su temperature ispod nule. No, ako vam je prehladno, dovoljno je i tri do pet minuta dnevno s otvorenim prozorom pet puta dnevno. U proljeće ili jesen prozore ostavite otvorenima 15 do 20 minuta. To je dovoljno za izmjenu zraka, i to tri do pet puta dnevno.

Vlažnost zraka

Idealni uvjeti u kojima bismo trebali boraviti u zatvorenom prostoru su: 50 posto relativne vlažnosti zraka, sobna temperatura 21 stepen, vlažnost zraka koja nije niža od 30 posto i nije viša od 60 posto.

Suhi zrak u prostoriji stvara zdravstvene probleme, uključujući probleme s dišnim putovima i očima, napetost, umor i gubitak koncentracije te isušivanje kože. Mogu se pogoršati i druge kožne bolesti i alergije. Pretjerana vlaga može potaknuti razvoj grinja i mikroorganizama. Oni uzrokuju razvoj plijesni, gljivica i bakterija.

PROČITAJTE  Ukoliko imate podočnjake provjerite jetru i bubrege