Kako preživjeti napad migrene na poslu?

Kad god vam se desi da imate napad migrene, osjećaj je grozan, a kada vam se to dogodi na poslu, to dodatno otežava situaciju.

Ljekari su podijelili nekoliko savjeta koje možete isprobati kako biste lakše preživjeli dan i spriječili eskalaciju bolova.

Kada osjetite da će vas uhvatiti migrena, odmah reagujte, jer što prije odgovorite, to ćete je prije i prekinuti. Uzmite analgetik što prije, a zatim odvojite koji minut kako biste prošetali ili malo odmorili, prije nego što lijek počne djelovati.

Potrudite se prilagoditi okruženje kako biste se što prije oporavili. Ako je moguće, prigušite svjetla, i u sobi i na ekranu kompjutera, utišajte ton na mobitelu i zatvorite vrata kancelarije, kako biste smanjili iritacije izvana.

Dok imate migrenu, vaša koncentracija i produktivnost vjerovatno će biti prilično smanjeni. Identifikujte najvažnije dnevne zadatke i pokušajte dogovoriti da ih obavi neko drugi ili im odgodite rok za drugi dan. Čuvajte energiju za stvari koje obavezno morate obaviti.

Dehidracija može uzrokovati ili intenzivirati migrenu, pa pazite da vam flašica s vodom uvijek bude pri ruci.

Ako ste nedavno preskočili obrok, imajte na umu da bi glad mogla biti okidač za pojavu migrene, te bi hrana mogla ublažiti bolove. Čak ako i glad nije neizdrživa, mali, lako probavljivi obroci ili međuobroci tokom dana održaće vašu energiju na nivou i spasiti vas slabosti.

Jednom kad prođe migrena, pružite sebi dovoljno vremena da se oporavite. Dugotrajna iscrpljenost, slabost i glavobolja trebaju vremena da bi u potpunosti prošli. Postepeno se vratite poslu.

Na kraju, imajte na umu da je prevencija najjači i najuefikasniji način da eliminišete migrenu.

PROČITAJTE  Ljekovitost sna: Čuva mozak i smanjuje rizik od demencije!