Kako preživjeti fazu kad dijete stalno traži pažnju

Da li vaš dvogodišnjak konstantno traži vašu pažnju?

Da li vas prati u stopu i stalno ponavlja „mama“? Ovo je prilično uobičajeno ponašanje djece od dvije godine, koje prati uplašen stav i to da ne žele da se odvoje od majke.

Vi, se s druge strane u takvim situacijama možete osjećati prilično opterećeno i beznadežno. Srećom, postoji razlog zbog kog su ovi mališani tako zahtjevani, ali i načini da se izborite sa ovakvim ponašanjem, piše Ženski magazin.

Iako se možda osjećate kao da ste jedina majka ljepljivog dvogodišnjaka, to zaista nije tako. Smatra se da skoro svako dijete u manjoj ili većoj mjeri prolazi kroz ovu fazu, iako ih većina preraste to oko četvrtog rođendana. Obično se ova faza javlja iz razloga što djeca uzrasta od dvije godine još uvek nisu razvila u potpunosti svijest o tome da ljudi (u njihovom slučaju majka) i dalje postoje, iako nisu u njihovoj neposrednoj blizini.

Zbog ovog javlja se problem kada majka želi da ostavi dijete u vrtiću, ili izađe na kratko iz kuće bez njega. Dijete je u tim situacijama zaista ubjeđeno da – ostaje bez majke. Stručnjaci preporučuju da budete strpljivi i da pokažete razumijevanje u ovoj fazi.

Iako bez svake sumnje volite svoje dijete, ponekad njegova privrženost može da bude opterećenje. Kada imate dijete koje je previše ljepljivo, jednostavno niste u stanju da uradite bilo šta bez njega što zaista može da bude problematično, naročito ako kraj njega imate i drugu djecu. Prvo što morate imati na umu je da će ova faza proći. Takođe, možete pokušati da slijedite i ove savjete:

U redu je da pustite dijete da izrazi svoje emocije, čak i ako to znači da malo plače. Iako ćete ga uvjeravati većinu vremena da ga volite iako ne možete da sjedite kraj njega i mazite ga po cijeli dan, u redu je i da ignorišete ovakvo ponašanje, kada na primjer morate da odete u toalet.

PROČITAJTE  Škripite zubima dok spavate - nauka je objasnila i zašto

Odredite vrijeme u toku dana koje će vaše dijete provoditi sa dedama, bakama ili tetkama bez vašeg prisustva. Ovim postupkom svom djetetu poručujete da ćete i ako odete, ipak doći i ponovo biti sa njim. Takođe, ovaj postupak uči dijete da se može osloniti i na druge ljude osim na vas.

Na kraju morate se pobrinuti da pružite djetetu priliku da vježba svoju nezavisnost. Dobar način da to uradite jeste da mu omogućite da neke stvari radi samostalno. Pružite mu priliku da se samo obuče, koristi pribor za jelo i da pokupi svoje igračke u korpu. Samostalnost će ga naučiti da se manje oslanja na vas.