Kako prepoznati prskane jabuke

Kako biti siguran da jabuke nisu prskane ili ako već jesu, da ste ih temeljno oprali i uklonili otrove? Jedan od najpopularnijih savjeta jeste da se potope u vodu i ostave da odstoje neko vrijeme jer će tako sve hemikalije nestati. Ova tehnika je, pak, progrešna.

Gastroenterolog Konstantin Spakov kaže da će jabuke tako samo brže propadati.

“Ne morate ni da ljuštite koru, sve korisne materije se nalaze u njoj”, kaže doktor i razbija još jednu zabludu:

“Suprotno uvriježenom mišljenju, crvene jabuke nisu alergenije od zelenih jabuka. Niti u njima ima više šećera, zelene samo djeluju manje slatke zbog veće koncetracije kiseline, ali i dalje imaju isto šećera kao crvene.”

Kako ukloniti otrove?

Prvo što treba da znate jeste da se uvozne jabuke obično uzgajaju na ogrmnim farmama, pa je logično da se u takvim uslovima koristi čitav arsenal poljoprivrednih hemikalija. Plodovi se nakon berbe tretiraju voskom kako bi što manje izgubili svježinu i vlagu, kao i da bi se spriječilo da ih “napadnu” gljivice, mikroorganizmi, insekti.

“Ove jabuke će biti ‘bezbjedne’ za upotrebu ako se sa njih ukloni taj zaštitni vosak sa površine kore, a s njim i te hemikalije. Isperite jabuku u toploj vodi, dobro je natrljajte sapunom ili deterdžentima za posuđe, uklonite vosak mekom četkom (možete koristiti četkicu za zube), a zatim je ponovo isperite vodom. Ovako oprane jabuke su garantovano zdrave i bez hemije”, kaže gastroenterolog.

PROČITAJTE  Sedam namirnica bogatih proteinima koje preporučuju nutricionisti