Kako pravilno i sigurno istisnuti bubuljice, a da ne povrijedite kožu 

Iako se preporučuje da ne dirate bubuljice, ako ste ipak odlučni to učiniti, prvo trebate tačno znati kako ih sigurno istisnuti i izbjeći neželjene posljedice poput ožiljaka i infekcija. 

Malo je stvari primamljivije od istiskanja nove bubuljice koja se upravo pojavila. Čini se da se uvijek pojavljuju u najnezgodnije vrijeme, na primjer neposredno prije izlaska. Često se čini kao da im treba i vječnost da nestanu. 

“Općenito, preporučujemo da ne istiskujete bubuljice. One obično nestanu nakon nekoliko dana”, napominje ljekar Kevin Sharghi, asistent profesora dermatologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Johns Hopkins u Americi. 

Saniranje bubuljice, iako je primamljivo i trenutno zadovoljavajuće, nosi visok rizik od krvarenja, ožiljaka, pa čak i infekcije. 

Iako ovi rizici i nuspojave nisu nimalo neuobičajeni, ipak istiskivanje, kada se radi sigurno i pravilno, zapravo može pomoći u uklanjanju bakterija koje se nalaze u sadržaju bubuljice i pomažu da mrlja brže nestane, prema kozmetičkom dermatologu Karanu Lalu. 

Ako ste je odlučili sami ukloniti, postoji nekoliko savjeta kako to učiniti na siguran način.  

Prvo i najvažnije – znajte da ako odlučite sanirati bubuljicu kod kuće, ulazite u opasnu zonu riskirajući gore navedene posljedice poput ožiljaka, hiperpigmentacije i infekcije. 

Međutim, ako želite znati kako to uraditi na najsigurniji mogući način, svakako slijedite ove savjete dr. Lala: 

1. Bubuljice sigurne za istiskivanje 

Bubuljice za koje dr. Lal kaže da ih je najsigurnije istisnuti su one koje imaju malu bijelu gnojnu kvržicu u sredini. One se lakše izbijaju blagim pritiskom, što je neophodno radi sigurnosti. Crvene bubuljice koje su čvrste ne bi se trebale dirati. One se nalaze puno dublje u koži, a njihovo stiskanje nosi mnogo veći rizik od nuspojava poput ožiljaka i hiperpigmentacije. 

PROČITAJTE  Stručnjaci upozoravaju: Omekšivači povećavaju rizik od zapaljenja odjeće

Dr. Lal također upozorava na bubuljice oko nosa i intermedijalnog područja obraza, budući da istiskanje na tom području nosi rizike, ali i opasne nuspojave koje mogu uzrokovati razne komplikacije. 

2. Budite nježni 

Lagani pritisak ključan je kada sami izbijate bubuljice, kako biste izbjegli ožiljke i hiperpigmentaciju. On predlaže korištenje dva štapića za uho za nježno stiskanje akne sa svake strane dok ne počnete vidjeti kako izlazi gnoj. 

Izbjegavajte istiskivanje bubuljica do kraja – želite se riješiti gnoja i ničega drugog, pa ako vidite krv, otišli ste predaleko. 

3. Čistoća 

Uz blagi pritisak, ključan je rad s čistom i dezinficiranom kožom, prstima i instrumentima. Iako Lal ne predlaže korištenje alkohola za trljanje bubuljica nakon pucanja, kaže da je sasvim uredu koristiti ga prije kako biste nježno očistili područje i izbjegli unošenje bakterija u kožu. 

4. Nastavite s odgovarajućom naknadnom njegom 

Stručnjak napominje da svaki put kada izbacite sadržaj iz bubuljice, ‘stvarate otvorenu ranu, a kada napravite ranu, potrebno je da ista pravilno zaraste. 

Naknadna njega igra važnu ulogu 

Primjena bilo kakvog aktivnog sastojka poput benzoil peroksida, salicilne kiseline ili retinoida je loša ideja jer će ti sastojci izazvati jaku iritaciju, crvenilo i povećati rizik od hiperpigmentacije. Možete nastaviti koristiti ove sastojke nakon što bubuljica zaraste. 

Umjesto toga, ljekar preporučuje korištenje hidrokoloidnih flastera ili flastera za bubuljice kako bi se spriječio ulazak bakterija u kožu te pomoglo bržem zarastanju mrlje i potencijalno smanjio rizik od ožiljaka i hiperpigmentacije. 

Alternative za istiskivanje bubuljica: 

Želite očistiti kožu, ali ne želite riskirati s diranjem bubuljice. Postoji mnogo načina da se riješite bubuljica bez stiskanja, kod kuće. 

“Uostalom, ako ne želite istisnuti bubuljicu i nervozni ste, najbolje je da to ne činite”, kaže dr. Lal. 

PROČITAJTE  Povezanost psorijaze i artritisa: što trebamo znati o psorijatičnom artritisu

Umjesto toga, isprobajte ove načine za uklanjanje mrlja koje su odobrili dermatolozi: 

1. Posjetite stručnjaka 

Posjet dermatologu često je najmudriji izbor kada imate problema s aknama. Ako stručnjak odluči sanirati, on koristi sterilne i osjetljive instrumente za uklanjanje mitesera i bijelih bubuljica, objašnjava dr. Sharghi. Oni mogu i ubrizgati blagi steroid u mrlje ili ciste kako bi pomogli u bržem zarastanju. 

Profesionalne metode puno su bolja alternativa s obzirom na rizike i nuspojave koje su moguće kod izvođenja sličnih postupaka kod kuće. Dermatolog također može raditi s vama kako bi optimizirao vaš režim njege kože i ponuditi različite metode liječenja koje su najprikladnije za vas i probleme s kožom. 

2. Isprobajte ove tretmane 

“Razmislite o odabiru benzoil peroksidnog gela koji se prodaje u slobodnoj prodaji kao tretman za bubuljice – predlaže dr. Sharghi dodajući kako se on za borbu protiv akni koristi već mnogo godina s velikim uspjehom. Imajte na umu, ovaj lijek također može iritirati kožu kod nekih, pa čak i izbijeliti tkanine. 

Uz benzoil peroksid i druge tretmane za mrlje, poput glikolne kiseline, koji mogu pomoći u smanjenju izbijanja, dr. Lal također preporučuje da isprobate kremu s 1% hidrokortizona, jer protuupalna svojstva mogu pomoći u smanjivanju prištića. 

3. Koristite hladne ili tople obloge 

Neke vrste akni, poput cističnih, mogu biti prilično bolne, napominje dr. Sharghi, tako da ‘ponekad ledene obloge moge pomoći da se rashlade i umiri bol’. 

Alternativno, ako imate jako veliku bubuljicu koja se pretvara u čir, topla obloga može biti od pomoći. 

Međutim, Lal napominje da će toplina povećati upalu pa će mrlja postati još crvenija prije nego što se poboljša. 

Kako ukloniti miteser? 

Poput bijelih bubuljica, uklanjanje mitesera kod kuće predstavlja određeni rizik. Međutim, dr. Lal napominje da je to općenito sigurno činiti pod uvjetom da poduzmete odgovarajuće sigurnosne mjere koje on navodi u nastavku: 

PROČITAJTE  Ne šutite: Potisnuta ljutnja može biti simptom depresije

1. Omekšajte kožu 

Uklanjanje mitesera najlakše je kada je koža mekana. Stoga se pokušajte istuširati toplom vodom prije uklanjanja kako biste pomogli oslobađanju sadržaja pora uz manje napora. 

2. Očistite područje 

Čistoća je ključna kod bilo koje vrste ekstrakcije, uključujući mitesere. Očistite i dezinficirajte područje s malom količinom alkohola prije nego počnete kako biste izbjegli rizik od infekcije. 

3. Koristite ekstraktor  

Ekstraktori su mali metalni alati s dvije rupe na oba kraja koji se mogu koristiti za uklanjanje mitesera i bijelih bubuljica. Jednostavno postavite rupicu na miteser i pritisnite ga čvrsto, ali nježno, kako biste ga uklonili. Obavezno dezinficirajte alat alkoholom prije i nakon svake upotrebe, kako biste izbjegli infekciju. I nemojte previše pritiskati kako biste izbjegli ožiljke, piše MSN