Kako podižete stvari s poda, sagnete se ili čučnete? Samo jedno je ispravno!

Bole vas koljena ili imate probleme s kičmom? Vrlo često pitanje koje možemo čuti, pa kako onda ispravno podizati predmete s poda i pri tome minimalno opterećivati tijelo?

Ispravan način dizanja tereta ključan je za očuvanje zdravlja kičme.

“Načini dizanja tereta u kojima se koristi fleksija (saginjanje) trupa su neispravni i ako je teret prevelik ili se pokreti izvode uz djelimičnu rotaciju trupa postoji velika mogućnost za povrede intervertebralnog diska. Mogućnost povrede je tim veća što je teret koji se podiže veći, što je disk ‘dehidriraniji’ i što je zaštitna muskulatura lošija”, objašnjava fizioterapeut fizioterapeut Goran Cvetojević.

Ističe kako bi se “sa sigurnošću” mogao podići teret treba koristiti tehnike dizanja u kojima se donji dio leđa (lumbalna kičma) ne preopterećuje.

“Tijekom izvođenja aktivnosti dizanja tereta moramo biti sigurni da imamo fiksnu bazu oslonca (izbjegavati dizanje tereta na klizavim ili nestabilnim podlogama). Raskoračni položaj sa dominantnom nogom malo naprijed. Ako je teret postavljen zaista nisko započeti dizanje iz čučnja uz pridržavanje tereta što bliže tijelu (osovini uspravljanja). Ukratko – možemo reći da se teret s poda ispravno podiže snagom muskulature natkoljenice i stomaka uz podršku muskulature leđa i trupa. Dizanje tereta (posebno učestalo) savijanjem i ispružanjem trupa je put ka povredi i.v. diska”, upozorava on.

Kada teret ne podizati?

Fizioterapeutkinja Jadranka Brozd objašnjava pak kako osobe zdravih koljena koji se mogu pokleknuti trebaju težinu kojom opterećuju kičmu (koja stoji gotovo ravno kao jarbol na brodu) rasporediti na širu bazu što je čine ruke ispred pozicije zdjelice sa osloncem na čvrsto položene tabane.

“Tako je baza oslonca od kraja pete povećana na kraj sjednih kostiju, a naprijed na vrh koljena i poluga kičme treba manju silu da podigne teret. Ako osoba ima bolna koljena na koja ne smije vršiti pritisak bolje je teret gurati ili vući, a ne podizati. Tokom bilo kojeg  izbora podizanja važno je aktivirati trbušne mišiće stiskajući ih prema kičmi, a kada je pri kraju faza podizanja obavezno uključite gluteale (sjedne) mišiće da prenesu stabilizaciju s donjeg dijela kičme na zdjelični obruč. Tako ćete zaštititi svoje diskove u kičmi”, zaključuje fizioterapeutkinja Brozd.

PROČITAJTE  Podignite energiju na zdraviji način: Umjesto jutarnje kafe, počnite sa konzumiranjem ovih namirnica