Kako parodontitis može dovesti do infarkta

Puno je rizičnih faktora koji mogu utjecati na pojavu infarkta, tvrde stručnjaci. Tu spadaju godine, krvni pritisak, holesterol i genetika. Međutim, prema stručnjacima, postoji i jedan ne tako očiti simptom koji može otkriti i da postoji šansa da se infarkt dogodi upravo vama.

Velika uloga

Prema onome što stoji u rezultatima jednog istraživanja, zdravlje usne šupljine igra veliku ulogu u zaštiti kardiovaskularnog zdravlja. Rezultati istraživanja su objavljeni u magazinu Journal of Periodontology, a provedeno je od strane Forsyth instituta i univerziteta Harvard.

Naučnici su otkrili kako se radi o parodontitisu, ozbiljnoj upali desni koja uništava mekana tkiva i kosti koje podupiru naše zube. Parodontitis može uzrokovati gubitak zuba, probleme sa zdravljem ili povećati rizik od nastanka srčanog udara. Naučnici s univerziteta Harvard kažu kako se čini da osobe koje imaju parodontitis pripadaju skupini ljudi koji imaju veće šanse da će doživjeti kardiovaskularne probleme.

Mogući faktori

Ljekari su pronašli specifičnu poveznicu između upala desni i upalnih procesa u arterijama, koji su odgovorni za pojavu infarkta, moždanih udara i ostalih opasnih kardiovaskularnih bolesti. U studiju su bilo uključene 304 odrasle osobe, a pregledavale su im se arterije i usna šupljina na početku studije i nakon 4 godine.

Kod 13 ispitanika su se razvili veliki problemi sa srcem, a nakon kontrole svih drugih mogućih faktora, stručnjaci su zaključili kako se prisustvo parodontalne upale može smatrati glavnim krivcem.

Upozoravajući znakovi

Postoji nekoliko upozoravajućih znakova, koje možete provjeriti i ako ponekad parodontna bolest može proći bez posebnih poteškoća. Radi toga je potrebno redovno kontrolirati zdravlje zuba i oralne sluznice. Upozoravajući znakovi parodontne bolesti su: krvarenje zubnog mesa nakon četkanja zubi, crvena, natečena sluznica oko zuba, zubno meso koje se povlači sa zuba, trajni zadah iz usta, gnoj između zuba i zubnog mesa te klimavi zubi.

PROČITAJTE  Kod osoba koje boluju od migrene zabilježen nedostatak jednog važnog vitamina