Kako obuzdati ovisnost o slatkišima  

Ovisnost o slatkišima
Ovisnost o slatkišima ima negativan utjecaj na vaše zdravlje

Ovisnost o slatkišima problem je velikog broja djece, ali i odraslih. Slatkiši su mnogima omiljeno “zabranjeno voće”. Nije rijetkost da ljudi zbog redovnog konzumiranja slatkiša postanu zavisni od šećera, a potreba za njim je stalna. 

Ova navika se često može pretvoriti u problem borbe sa viškom kilograma, zbog čega je izuzetno važno držati je pod kontrolom.Evo tri savjeta kojih se treba pridržavati kako biste uspiješno izbjegli prekomjerni unos šećera u organizam. 

Izbjegavajte slatkiše bez šećera 

Ako vas “uhvati” želja i potreba za slatkišima, nije grijeh pojesti nekoliko bombona ili red čokolade, sve dok se slatkiši pojedu u normalnim količinama. Vjerovali ili ne, ova klasična opcija je mnogo bolja od onih dijetalnih, ‘bez šećera’ verzija slatkiša. Da bi se postigao sladak ukus bez upotrebe šećera, u takvim proizvodima se koristi veliki broj vještačkih zaslađivača i aroma. Poznato je da štetno deluju na organizam, a neki izazivaju i glad. 

Pronađite zamjenu za bijeli šećer 

Kada želite da unesete malo slatkoće u svoje telo, najpametnija odluka bi bila da jedete voće. Naime, voćni šećer je najzdraviji oblik zaslađivača, a i duže drži telo sitim od belog šećera. Ekstrakt vanile ili cimet možete koristiti kao dobru zamjenu za bijeli šećer. Postoje i mnoge druge alternative koje će na malo zdraviji način zadovoljiti svačiju potrebu za slatkišima. 

Fokusirajte se na svoju kompletnu ishranu 

Uz pravilnu ishranu možete da “obučite” tijelo da izgubi želju za šećerom. Naime, ako u ishranu unesete vlakna i proteine u većim količinama od ugljenih hidrata i zasićenih masti, duže ćete biti siti, a uz to će vam se prirodno smanjiti i potreba za slatkom hranom, prenosi b92. 

Ovisnost o slatkišima nije neozbiljno stanje i potrebno je fokusirati se na svoju prehranu kako bi se izborili.

PROČITAJTE  Znakovi koji pokazuju da je glavobolja povezana s covidom-19