Kako napraviti savršenu sarmu, nezaobilazno tradicionalno zimsko jelo

Sarma je nezaobilazno tradicionalno zimsko jelo i bez nje na trpezi nema praznika. Nema ništa bolje od fine tople sarme uz koju poslužite kremasti pire krompir i uživanja u slasnom ručku.

Od sastojaka vam je potrebno 450 grama mljevenog mesa, jedna manja glavica kiselog kupusa, 60 grama riže, jedan manji luk, dva čehna bijelog luka, pola kašičice crvene paprike, so i biber po želji i jedan lovorov list.

Veoma je važno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.

Odvojite listove glavice kupusa i odrežite im korijen. Nasjeckajte na komadiće i izdinstajte luk i češnjak. Pustite da se sastojci ohlade pa ih pomiješajte s mljevenim mesom, sirovom rižom, crvenom paprikom, solju i biberom.

Listove kupusa napunite mesom, zamotajte ih i presavijte ćoškove, sve dok ne potrošite sav nadjev.

Sarme stavite u dublji lonac, ubacite lovorov list, a eventualni višak kupusa narežite na trakice i stavite da se kuha zajedno. Vodom prelijte sarme.

Kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta. Poslužite s pireom od krompira.

PROČITAJTE  Za dobru supu od graška trebat će vam svega nekoliko sastojaka i 30 minuta vremena