Kako kožu sklonu aknama njegovati tokom ljeta?

Visoke temperature, znojenje, začepljene pore… milion je problema koje toplo vrijeme uzrokuje svima koji imaju kožu sklonu aknama… A tu su i neke greške koje činimo!

Žene s osjetljivom i kožom sklonom aknama najčešće prave ove 4 greške i vjerovatno ih nisu svjesne…

#1 Ne obraćaju pažnju na promjenu režima borbe protiv akni: zima je možda imala umirujući efekat na vašu kožu lica, i možda zaista i niste imali akne nekoliko mjeseci, ali sada je neophodno okrenuti ploču i zaigrati neku novu melodiju. Ljetnu. Znate već i same šta to znači – zauzdati proizvodnju sebuma koji i dovodi do stvaranja bubuljica. Prekomjerni znoj i prljavština začepljuju pore pa su losioni (i to oni najnježniji) idealno rješenje za svakodnevnu njegu.

#2 Provode previše vremena na suncu: da, znamo da stalno slušate kako je vitamin D neophodna stvar u borbi za opstanak imuniteta u ovo korona-doba, ali to ne znači da trebate satima mrcvariti svoju kožu. Posebno ako već imate problem sa aknama – ovo ne samo da će eventualne stare ožiljke načiniti vidljivijim nego ćete vjerovatno još više pogoršati postojeće stanje i produbiti ih.

#3 Preagresivan piling lica: jasno nam je da imate osjećaj kako je vaša koža stalno masna i da je zbog toga idealno mjesto za razvoj bakterija. Takođe nam je jasno da upravo zbog toga često pribjegavate pretjeranom ribanju kože nadajući se da ćete se tako riješiti svih tih slojeva masnoće. Ali, da li znate da tako zapravo samo stvarate kontra-efekat i dodatno iritirate kožu ćineći je tako podložnijom aknama. Upravo na ovaj način se najčešće stvaraju crvenilo i upale zbog čega se akne dalje samo pogoršavaju.

PROČITAJTE  Ove promjene na licu ukazuju na probleme sa zdravljem

#4 Sušenje znoja na koži: ovo je posebno bitna stavka ako ste osoba koja vodi aktivan život i redovno vježba. Znoj vas onda ne može nikako zaobići, a samim tim ni njegova “rutina” koju redovno neprimjetno sprovodi na vašem licu. Koliko god to dosadno zvučalo, jedino rješenje je nabavka nekih kvalitetnih maramica za lice koje će vam pomoći da u toku ljetnjih mjeseci nežno uklonite nečistoću sa svog lica i ujedno izbjegnete preveliko sijanje kože.