Kako izbjeći najčešće greške kod kuhanja smrznutog povrća

Mnogim ljudima dogodilo se da su prekuhali smrznuto povrće zbog čega su ga počeli izbjegavati, no to je velika greška. Zahvaljujući modernom procesu smrzavanja povrće može zadržati svoj okus, hranjivost, teksturu i boju. Naravno, ključno je zadržati sve te kvalitete i nakon kuhanja.

Tajna kuhanja smrznutog povrća nije jedna, već ih ima nekoliko. Za početak, važan je odabir smrznutog povrća. Kad uzmete pakiranje povrća u ruku, provjerite ako se širi u vrećici ili ostaje skupljeno na jednom mjestu. Ako je u pitanju jedna ili više većih grudvi smrznutog povrća, to uglavnom znači da je tokom transporta bilo odmrzavano i ponovo smrzavano, što uzrokuje gubitak hranjivosti i dehidraciju koja utječe na boju, okus i čvrstoću.

Svježe povrće smrznuto je dok još ima najveću razinu hranjivosti i najbolje je kad možete osjetiti svaki pojedinačni komadić povrća u vrećici pod rukom jer to znači da je proizvod zadržao svoje početne kvalitete.

Naravno, važno je i s čim poslužujete povrće. Jela koja se prave u pećnici i supe obično poprilično sakriju teksturu smrznutog povrća. Stručnjaci također ne preporučuju miješanje svježeg i smrznutog povrća.

Nema potrebe otapati smrznuto povrće prije kuhanja. Povrće će se otopiti tokom kuhanja, a otapanje prije kuhanja može samo dovesti do gnjecavosti. Jedini izuzeci su zeleno povrće i kukuruz. No, naravno, postoje recepti za koje ćete morati unaprijed otopiti povrće bez obzira bilo ono zeleno ili ne.

Morate pripaziti i da smrznuto povrće dodate jelu koje kuhate u pravom trenutku. Valja imati na umu da će se smrznuto povrće skuhati brže od svježeg. Izuzetak su veliki komadi povrća koji su smrznuti u sredini. Nikad nije loša ideja pogledati šta vam proizvođač preporučuje na pakiranju.

PROČITAJTE  Trik da krompir bude hrskav bez previše ulja: Ovo morate probati

Izbjegavajte mikrovalnu pećnicu kad je u pitanju kuhanje povrća, osim kad vam se žuri. Druga česta greška je predugo držanje smrznutog povrća u zamrzivaču. Smrznuto povrće gubi okus i boju u zamrzivaču, no tek nakon dužeg vremena poput osam do 12 mjeseci.

Na kraju, ne zaboravite da postoje i jela koja se mogu napraviti od sirovog povrća.