Kako da sami napravite humus i zašto ga je dobro jesti?

Humus je namaz od leblebija popularan širom planete, koji ima brojne efekte na zdravlje koje možda niste znali.

Namazan na hljeb, ili iskorišten kao umak za povrće, humus jača imunitet, spriječava gojenje i “skok” šećera u krvi, i doprinosi opštem zdravlju organizma. A možete ga napraviti i sami, jednostavno i brzo!

1. Sadrži prebiotike

Humus je bogat prebioticima, “hranom” za bakterije koje žive u našem sistemu za varenje i održavaju njegovo zdravlje, istovremeno jačajući imunitet.

2. Ne podiže šećer

Humus ne podiže dramatično šećer u krvi što znači da ne kompromituje nivo inzulina. Četiri puta je sporiji u tom procesu od bijelog hljeba.

3. Odličan je izbor za dijetu

Sto grama humusa ima samo 160 kalorija, a bogat je proteinima, vlakima i zdravim masnoćama što ga čini odličnim izborom ako ste na dijeti.

Ako druge grickalice ili užine zamijenite humusom, svakog dana ćete unositi i zdravu, i ukusnu namirnicu koja nije mnogo procesuirana, što znači da ne sadrži štetne aditive jer ga možete napraviti i sami.

Ovaj zasitni, ukusni namaz može pomoći i kod mršavljenja jer su protein, masnoća i vlakna dobitna kombinacija za osjećaj sitosti. Jedno istraživanje je pokazalo i da ljudi koji redovno jedu humus i leblebije imaju 53 posto manje šanse da budu gojazni. Imaju manji indeks tjelesne mase i obim struka.

Recept za humus je vrlo jednostavan, u osnovi ima samo par sastojaka:

Kuhane leblebije

Tahini (pasta od susama)

Maslinovo ulje

Bijeli luk

Limun

Leblebije sameljite u blenderu, dodajte tahini i ulje, sjeckani bijeli luk ili bijeli luk u prahu i začinite limunom. Po želji mu možete dodati začine kao što je sumak ili kumin, sušeni paradajz, ali i druge ukusne dodatke po izboru.

PROČITAJTE  Buhtle: Omiljena poslastica u zdravom izdanju

Ovako pripremljen humus čuvajte pet dana u frižideru u dobro zatvorenoj posudi.