Kao i mnoge biljke oko nas, i maslačak je jestiv.
„Maslačak je jestivo bilje, a kao takvo ima mnogo zdravstvenih i nutritivnih prednosti. Osim što je prepun hranljivih materija, maslačak sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u sprječavanju zdravstvenih problema”, kaže dijetetičarka Nancy Geib.
Nažalost, naučnici ne poklanjaju veliku pažnju samoniklom bilju. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo sve što maslačak može da uradi.
„Sjajna stvar kod maslačka je to što je svaki dio biljke jestiv. Listovi maslačka su pomalo gorki, imaju ukus sličan rukoli. Pokušajte da bacite malo svežeg, opranog lišća u salatu. Da biste uklonili gorčinu, možete ih i kuhati”, kaže Geib.
Potopite listove u hladnu, posoljenu vodu 10 ili 15 minuta, a zatim ih kuhajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju.
Završite dinstanjem kuhanog zelja sa malo maslinovog ulja, crnog ili bijelog luka. Preko pospite parmezan.
„Sunčani cvjetovi maslačka daju boju salati. Koristite ih svježe ili osušene da napravite čaj od maslačka. Možete pokušati da ih potopite u ulje ili sirće. Ulje natopljeno maslačkom se, takođe, može koristiti za pravljenje melema koji je odličan za bolove u mišićima”, predlaže Geib.