Kajenska paprika – jača cirkulaciju, dobra je za varanje, pomaže pri mršavljenju

Najpoznatija je po svom “ljutom ugrizu” koji nije svakome po volji, ali jeste li znali da kajenska paprika pomaže u sagorijevanju kalorija, ublažavanju artritisa, normalizaciji varenja, regulaciji šećera u krvi i još mnogo toga.

Kajenski paprika ili čili dobiva se iz fino mljevenih ljutih papričica koje domoroci Južne Amerike hiljadama godina svakodnevno koriste u ishrani i medicini. Većina njegovih ljekovitih svojstava pripisuje se kapsaicinu – aktivnoj komponenti zaslužnoj za ljuti okus.

Kapsaicin podiže tjelesnu temperaturu čime se potiče oslobađanje endorfina – hormona zaslužnog za osjećaj ugodnosti i opuštenosti.

Ublažava bol u zglobovima i mišićima

Kajenska paprika sadrži kapsaicin – supastancu koja ovom začinu daje ljuti okus, ali je i sastojak većine dodataka isehrani koji služe za olakšavanje tegoba nastalih zbog artritisa i upalnih procesa u mišićima.

Pomaže pri sagorijevanju kalorija

Istraživanje sprovedeno na 25 ispitanika pokazalo je da pola čajne kašičice kajenske paprike uz obrok pomaže ublažavanju apetita i sagorijevanju kalorija. Najbolje rezultate postigli su ispitanici koji prije istraživanja nisu redovno koristili kajensku papriku uishrani – osjetili su najveći pomak u smanjenju apetita i žudnje za slanom, masnom ili slatkom hranom.

Oslobađa začepljene disajne puteve

Kapsaicin je snažan dekognistiv koji podstiče čišćenje sluzi iz disajnih puteva i omogućava normalizaciju disanja. “Zaljutite” ručak i ne zaboravite uz sebe imati paketić papirnih maramica!

Normalizuje nivo šećera u krvi

Istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da osobe s dijabetesom, koje su u ishranu uvele kajensku papriku, s vremenom trebaju manje doze inzulina da bi održali normalan nivo šećera u krvi.

Ublažava simptome psorijaze

Dermatološko istraživanje u Americi ispitivalo je učinak tretiranja psorijaze kapsaicinom. Rezultati su pokazali veliki napredak u suzbijanju svraba i drugih simptoma vezanih u vezi sa psorijazom.

Jača cirkulaciju

Budući da kajenska paprika stimuliše protok krvi kroz vene, dokazano je da ima vrlo dobar efekat u kombinaciji s lijekovima i dodacima prishrani koje uzimaju osobe s problemima cirkulacije. Prema jednom istraživanju, kapsaicin pomaže pri snižavanju krvnog pritiska.

PROČITAJTE  Dobro za srce, može pomoći spriječiti rast tumora, stvara osjećaj sitosti - ovo povrće želite imati na tanjiru

Ublažava ružan zadah

Ovo je jedna od mnogih blagodati kajenske paprike koja će mnoge obradovati. Naime, kajenska paprika potiče proizvodnju sline što je ključno u borbi s lošim zadahom.

Bogata je vitaminom A

Vitamin A pomaže u očuvanju vida, podstiče rad mozga, jača imunitet, ubrzava rast ćelija i blagotvorno djeluje na kožu. Takođe, snažan je antioksidans koji se bori s upalnim procesima u organizmu i na taj način se bori protiv slobodnih radikala. Samo dvije čajne kašičice kajenske paprike dnevno dnevno osiguraće vašem organizmu potrebnu količinu ovog vitamina.

Podstiče normalno funkcionisanje probave

Stimulisanjem pljuvačnih žlijezda u usnoj šupljini započinje proces varenja. Kajenska paprika potiče protok enzima koji osiguravaju normalan rad sistema za varenje. Takođe, podstiče rad želučanih sokova, što pomaže tijelu da maksimalno iskoristi hranjive sastojke iz hrane i riješi se štetnih toksina.

Savjet plus

Pomiješajte nekoliko malo kajenske paprike s 2-3kašičice maslinovog ulja. Mješavinu nanesite gazom na bolno mjesto (ne smije biti rana na koži) nekoliko puta na dan.

Prvih nekoliko puta osjetićete blago peckanje, ali nakon sedam dana koža će se priviknuti. Mješavinu nemojte primjenjivati na mjesta gdje koža prelazi u sluznicu (usta, oči…).