Kada temperaturu treba snižavati lijekovima, a kada liječenje nije potrebno?

Kada temperaturu treba snižavati lijekovima toplomjer i tablete na bijeloj podlozi

Tjelesna temperatura ovisi o ravnoteži između stvaranja topline u tkivima (osobito u jetri i mišićima) i gubitka topline s periferije tijela. Uobičajeno je i normalno da se tjelesna temperatura malo povisuje i snizuje tokom dana odnosno varira. U sklopu našeg biološkog dnevnog ritma, temperatura raste od najnižih vrijednosti u rano jutro, do najviših u kasno poslijepodne. Razlika između jutarnje temperature i temperature izmjerene kasno poslijepodne obično iznosi 0,3°C, a najviše oko 0,6 °C. Kada temperaturu treba snižavati lijekovima, a kada liječenje nije potrebno?

Normalna tjelesna temperatura

Normalna tjelesna temperatura zdrave osobe kreće se u rasponu od 36°C do 37°C, izmjerena na površini kože. Mala djeca mogu imati neznatno višu normalnu tjelesnu temperaturu nego odrasli, a i kod njih se ona može blago povisiti zbog stresa, tjelesnog napora ili u toplom okružju.

Našom tjelesnom temperaturom upravlja centar za regulaciju u mozgu, točnije u žlijezdi koja se naziva hipotalamus. Povisuje ju preusmjeravajući krv s površine u unutrašnjost tijela čime se smanjuje gubitak tjelesne topline putem kože i okrajina. Kada se nakon nekog vrermena hipotalamusni termostat podesi natrag na normalan nivo, tijelo uklanja prekomjernu toplinu skretanjem krvi natrag u kožu i njenim znojenjem.

Starije osobe

Mala djeca imaju nedovoljno razvijen, a starije osobe oslabljen termoregulacijski centar te on kod njih ne radi uvijek besprijekorno.

S druge strane, izlaganje hladnoći, prekomjerna upotreba alkohola i zloupotreba droga, ali i neke bolesti, kao što su bolesti štitnjače, nadbubrežne žlijezde, bubrega, jetre i mozga, mogu uzrokovati pojavu preniske tjelesne temperature, niže od 36°C. U tom slučaju koža nam je hladna i blijeda, a tijelo drhti jer nastoji povisiti temperaturu mišićnim radom.

Zašto temperatura raste?

Mnoge bolesti kao simptom imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Uzrok temperature kod odraslih, prethodno zdravih osoba najčešće je zarazna bolest, odnosno akutna infekcija dišnog, probavnog, mokraćno-spolnog sistema ili infekcija kože.

PROČITAJTE  Godina korone – šta smo naučili?

Kod male djece treba dodatno istaknuti i druge uzroke, kao što su reakcija na cjepivo, dehidracija organizma, izbijanje zubića.

Porast tjelesne temperature iznad 37°C znak je da se naše tijelo bori. Zapravo ga smatramo zaštitnim odgovorom na infekciju ili povredu, jer povišena temperatura pojačava odbrambene mehanizme našeg tijela.

Posljedice povišene temperature

Umjerenu, prolaznu povišenu tjelesnu temperaturu koja prati većinu akutnih bolesti, zdrave odrasle osobe dobro podnose. Međutim, izrazito povišena temperatura (41°C i više) može izazvati oštećenja. Na toj temperaturi dolazi do razgradnje bjelančevina u ćelijama što rezultira funkcije ćelija, a u konačnici i mnogih organa. Kod odraslih osoba koje imaju srčanu ili plućnu insuficijenciju povišena tjelesna temperatura može dovesti do povećanja potrebe za kisikom. Bolesnicima s demencijom može pogoršati mentalno stanje. Povišena tjelesna temperatura kod djece može uzrokovati febrilne konvulzije (nenormalna električna izbijanja u mozgu uslijed povišene tjelesne temperature, koja se javljaju u dječjoj dobi).

Liječenje

Blago povišenu tjelesnu temperaturu nije potrebno liječiti. Za olakšavanje nelagode savjetuje se oslobađanje od suvišne odjeće i tuširanje u mlakoj vodi. Snižavanje povišene tjelesne temperature potrebno je kada dosegne vrijednosti 38°C mjerenu pod pazuhom, odnosno 38,5 °C mjerenu rektalno. U slučaju jake glavobolje, ukočenosti vrata, osipa, tahikardije, promjene mentalnog stanja i temperature iznad 40°C bolesnik se upućuje na bolničko liječenje.

Kada temperaturu treba snižavati lijekovima? Lijekovi koji se koriste za snižavanje povišene tjelesne temperature zovu se antipiretici. Dostupni su u obliku tableta, sirupa i rektalnih čepića.

Najčešće korišten antipiretik je paracetamol. Pri odabiru lijeka za snižavanje temperature može vam pomoći i apotekar.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime