Kada je vrijeme da bacite stare gaćice i kupite nove?

Stručnjaci ističu opasnost od bakterija koje se mogu pronaći na donjem vešu uprkos pranju na visokim temperaturama, stoga savjetuju da napravite red u ormaru.

Što se tiče kolekcije donjeg veša, većina nas ima nekoliko pari starih, dragih pa i dotrajalih gaćica koje čuvamo jer su nam udobne.

Sudeći po riječima stručnjaka za higijenu, takva navika nije dobra i trebalo bismo da razmotrimo uklanjanje ako donji veš imamo duže od šest mjeseci, piše The Sun.

Dr Shirin Lakhani objašnjava kako bakterije mogu ostati na gaćicama čak i nakon što one prođu kroz veš mašinu.

“Donji veš duže je vreme u bliskom kontaktu s vašom kožom, tačnije, vašim intimnim područjima. Kao rezultat toga dolazi u kontakt s mnogo mrtve kože, kao i s bakterijama – kako zdravim, prirodnim bakterijama koje svi mi imamo, tako i sa lošim bakterijama koje mogu biti posljedica infekcija”, ističe ona.

Postoje istraživanja koja sugerišu da neke bakterije, poput ešerihije, mogu preživjeti i na visokim temperaturama pranja. Zbog toga savjetuje da bacimo stare gaćice i kupimo nove nakon najviše godinu dana, a idealno nakon šest mjeseci.

To posebno važi za donji veš koji koristimo pri sportskim aktivnostima ili u teretani.

“Mijenjanjem donjeg veša na svakih šest mjeseci i pranjem na visokim temperaturama preduzimate najvažnije korake u zaštiti svog intimnog zdravlja”, ističe dr Lakhani.

PROČITAJTE  Jednostavan trik kojim možete spriječiti da se hrana lijepi po tavama od nehrđajućeg čelika