Jutarnje navike zbog kojih će vam dan početi lijepo

Započnite dan na lijep način. Možete da započnete dan odlaganjem alarma, izvlačenjem iz kreveta i gunđanjem, ili možete da ga započnete dobrim jutarnjim navikama koje će pomoći da vam cijeli dan bude lijep.

Ustanite rano

Rano buđenje ima mnogo dobrih efekata, uključujući i to da ćete na miru i polako moći da se spremite za izlazak iz kuće, umjesto da istrčavate raščupani i u žurbi. Ono što je još važnije, kada ranije ustanete, imat ćete vremena i da se psihički pripremite za sve što vas očekuje. Ustajanje rano će vam pomoći i da se pridržavate ostalih preporučenih navika, kako bi vam dan počeo lijepo.

Nasmijte se i mislite pozitivno

Nasmijte se čim se probudite! Kada se nasmijemo u tijelu se luče dopamin i endorfin, tako da ćete se odmah dobro osjećati! Smijanje jača i imuni sistem, pa ste tako uradili nešto dobro i za svoje raspoloženje i za zdravlje.

Raspremite krevet

Kažu stručnjaci da će vam ovaj mali “obavljeni zadatak” pomoći da se od ujutru osjećate uspješno i zadovoljno, smireno. Recimo da ste time štiklirali svoju prvu dnevnu obavezu i dan može lijepo da počne.

Operite zube i jezik

Ako ste i vi kao mnogi, možda perete zube poslije doručka. Ali, bolje je da to uradite čim se probudite, kako biste isprali bakterije koje se tokom noći sakupe u ustima. Ne zaboravite i da operete jezik!

Nakon pranja zuba i jezika, popijte čašu tople vode sa limunom, to će stimulisati jetru i bubrege, unijet ćete vitamin C koji je jako važan za zdravlje. Neki stručnjaci savjetuju i da ovaj napitak popijete na slamčicu, kako biste zaštitili zubnu gleđ od kiseline.

Istegnite se

Jutarnje istezanje će pomoći u opuštanju mišića i povećaće dotok krvi, pa ćete ubrzo biti spremniji za sve što vas čeka.

PROČITAJTE  Kakao čuva zdravlje

Pojedite zdrav doručak

Nakon zdravog doručka, bit ćete manje gladni kasnije tokom dana, nećete imati iznenadan pad energije i bit ćete mnogo bolje koncentrisani. Imajte na umu da vaše jutarnje navike zaista mogu da utjču na tok cijelog dana, zato pazite kako ga započinjete.