Jutarnje navike zbog kojih će vam dan početi lijepo

Započnite dan na lijep način. Možete da započnete dan odlaganjem alarma, izvlačenjem iz kreveta i gunđanjem, ili možete da ga započnete dobrim jutarnjim navikama koje će pomoći da vam cijeli dan bude lijep.

Ustanite rano

Rano buđenje ima mnogo dobrih efekata, uključujući i to da ćete na miru i polako moći da se spremite za izlazak iz kuće, umjesto da istrčavate raščupani i u žurbi. Ono što je još važnije, kada ranije ustanete, imat ćete vremena i da se psihički pripremite za sve što vas očekuje. Ustajanje rano će vam pomoći i da se pridržavate ostalih preporučenih navika, kako bi vam dan počeo lijepo.

Nasmijte se i mislite pozitivno

Nasmijte se čim se probudite! Kada se nasmijemo u tijelu se luče dopamin i endorfin, tako da ćete se odmah dobro osjećati! Smijanje jača i imuni sistem, pa ste tako uradili nešto dobro i za svoje raspoloženje i za zdravlje.

Raspremite krevet

Kažu stručnjaci da će vam ovaj mali “obavljeni zadatak” pomoći da se od ujutru osjećate uspješno i zadovoljno, smireno. Recimo da ste time štiklirali svoju prvu dnevnu obavezu i dan može lijepo da počne.

Operite zube i jezik

Ako ste i vi kao mnogi, možda perete zube poslije doručka. Ali, bolje je da to uradite čim se probudite, kako biste isprali bakterije koje se tokom noći sakupe u ustima. Ne zaboravite i da operete jezik!

Nakon pranja zuba i jezika, popijte čašu tople vode sa limunom, to će stimulisati jetru i bubrege, unijet ćete vitamin C koji je jako važan za zdravlje. Neki stručnjaci savjetuju i da ovaj napitak popijete na slamčicu, kako biste zaštitili zubnu gleđ od kiseline.

Istegnite se

Jutarnje istezanje će pomoći u opuštanju mišića i povećaće dotok krvi, pa ćete ubrzo biti spremniji za sve što vas čeka.

PROČITAJTE  Sve je u tajmingu: Kada je najbolje otići spavati, a kada ustati

Pojedite zdrav doručak

Nakon zdravog doručka, bit ćete manje gladni kasnije tokom dana, nećete imati iznenadan pad energije i bit ćete mnogo bolje koncentrisani. Imajte na umu da vaše jutarnje navike zaista mogu da utjču na tok cijelog dana, zato pazite kako ga započinjete.