Još jači orgazam: Postoji i bolje mjesto od “G tačke”

Ialijanski naučnici kažu da ne postoji jedno specifično mjesto koje služi kao čarobno dugme za aktiviranje seksualnog užitka, kao što se to smatra za “G tačku”. Radi se zapravo o većoj erogenoj zoni koja uključuje nekoliko različitih organa, pokazala je njihova studija.

Tu zonu nazivaju “klitouretrovaginalni kompleks” (CUV), termin koji uključuje prednji dio vaginalne stijenke, mokraćovod, parauretralne žlijezde i unutrašnji “korijen” klitorisa.

Podsticanje ove regije ne samo da daje ozbiljan užitak, već može podstaknuti i vaginalne orgazme koji snažnim zadovoljstvom prožimaju cijelo tijelo.

“Ultrazvukom smo otkrili da masturbacija vanjskog klitorisa aktivira cirkulaciju krvi samo u klitorisu. Međutim, unutrašnja stimulacija tokom penetracije može aktivirati cirkulaciju krvi u svim CUV strukturama”, pojasnio je dr Emmanuel Jannini, profesor na Univerzitetu u Rimu Tor Vergata.

“Umjesto da pažnju usmjerite na jednu malu tačku, jednostavno se orijentišite na prednji dio vaginalne stijenke. Ulazak odozada (pseća poza) i žena na muškarcu su najbolje poze u seksu koje će vam pomoći da dođete do tog područja, iako to varira za svaku ženu”, dodao je dr Jannini, a prenosi Men’s Health.

Dr Jannini dodaje da pomaže i korištenje prstiju. Umetanjem jednog ili dva prsta, dlanom prema gore, stimuliše se CUV regija.

“Klitoris je samo mala tačka na vrhu brijega”

I norveške medicinske naučnice dr Nina Brochmann i Ellen Støkken Dahl saglasne su s ovom teorijom. One smatraju da je klitoris “samo mala tačka na vrhu brijega”.

“Jedna nova hipoteza govori da G-tačka uopšte nije zasebni organ ili mjesto, već jednostavno leži duboko u unutrašnjem dijelu klitorisa koji se stimuliše tokom seksa”, kaže dr Nina Brochmann.

Dodaje kako smo odgajani da vjerujemo kako je klitoris, velik otprilike kao grožđica – mjesto ukupnog ženskog zadovoljstva.

PROČITAJTE  Kralj antioksidanata. Njegov nedostatak izaziva tumore

“Istina je zapravo da je to malo dugme samo vrh ledenog brijega, mali dio velikih i izvanredno osjetljivih orgulja koje se protežu duboko u zdjelici žene”, objašnjava dr Brochmann.