Jeste li probali čaj od banane? Skuhajte ga još večeras, lakše ćete zaspati

Banane nisu skupo voće, svi ih vole, a uz to su i odlične za zdravlje. Imaju visok udio vlakana te obiluju nizom drugih važnih nutrijenata, uključujući magnezij i kalij. Nevjerovatne su jer, osim što su tako hranjive, zasitne su pa nije potrebna velika količina da osjetite sitost, a i izuzetno su praktične za ponijeti i imati uvijek pri ruci. Kad želite ponijeti zdravu užinu, sigurno nećete spakirati u torbu breskvu ili jagode, ma kako bile zdrave, već vrlo ‘urednu’ i zahvalnu bananu.

No, s obzirom na to da ih obično svi kupujemo u buntovima, nerijetko se događa da ih kući imamo više nego što ih stignemo pojesti prije nego što se pokvare. Umjesto da čekate da posmeđe i istrule, isprobajte ovaj čudesan čaj od banane.

Sastojci za 1 šolju:

1 banana

2 dl vode

prstohvat cimeta

Priprema:

Stavite vodu u lončić koji je dovoljno velik da u njega stane banana, zatim stavite na plamen da zavrije

Banani odrežite oba kraja i zajedno s korom stavite u uzavrelu vodu. Ako želite, možete je prethodno oprati, ali to nije nužno

Kuhajte 10 minuta.

Uz pomoć cjedila tekućinu nalijte u šolju

Pospite prstohvatom cimeta. Cimet nije obavezan, ali jako se dobro slaže s okusom čaja od banane

Popijte sat vremena prije spavanja

Nema ništa gore od vrćenja satima u krevetu, gledanja u sat i odbrojavanja koliko je još ostalo dok ne zazvoni budilica. E pa kad vam se dogodi takva noć, posegnite za ovim posve prirodnim rješenjem. Glavninu dobrobiti ovog čaja donosi triptofan, hemijska tvar koja vas čini pospanim, a koji je u obilnoj količini prisutan u kori banane.

Savjet za kraj!

Kad izvadite bananu iz lončića u kojem se kuhala, nemojte je baciti već je pospite cimetom i pojedite. Kuhana banana će svojim umirujućim djelovanjem potencirati učinak čaja.

PROČITAJTE  Bijeli luk čini čuda za zdravlje: Ali, ovih pet grupa ljudi ne smiju da ga jedu