Jeste li ‘kontrol frik’? Iskreno odgovorite na pitanja i saznajte

Kada pokušavamo kontrolirati druge, često mislimo da smo ‘korisni’ i da dijelimo mudrost koji netko drugi ne posjeduje. Također, lako možemo pretpostaviti da smo uvijek u pravu, a da su drugi u krivu.

S druge strane, postoje i oni koji pokušavaju kontrolirati sebe, a to se može odnositi na hranu koju jedu ili neko ponašanje koje žele promijeniti.

Ako ste u drugoj kategoriji i pokušavate kontrolirati sami sebe, to nije problem. No ako želite da svi oko vas čine ono što kažete, tada to više nije normalno. Stalna potreba za nadzorom drugih čini vas ‘kontrol frikom’.

Jeste li ‘kontrol frik’?

  1. Određujete li svima šta trebaju raditi i onda očekujete da rade šta želite?

Svi smo radili za tiranina u nekom trenutku našeg života. Tirani, kao i ‘kontrol frikovi’ žele da sve bude po njihovom i jasno daju do znanja što žele.

Ukoliko često određujete što bi vi i drugi trebali raditi i očekujete da to rade, bez obzira na njihove želje, tada imate problem s kontrolom.

  1. Mislite li da su svi koji se ne slažu s vama griješe?

Ukoliko se često ulovite kako govorite drugima da stvari rade pogrešno i da ih trebaju raditi ‘na vaš način’, to je još jedan znak da imate problem.

Postoji mnogo načina da se neke stvari naprave i često postoji više jednako dobrih rješenja. Vi ste zapeli u razmišljanju da znate najbolje i to je jedan od načina na koji rješavate sukobe.

  1. Raspravljate li samo zato da bi bilo po vašem, bez da slušate što drugi govore?

Ako ne možete raspravljati na način da bi došli do rješenja koje je najbolje za sve, a ne samo za vas, tada imate problem s kontrolom. Problem nije u drugim ljudima, već u vama i vašoj nesposobnosti za kompromise.

PROČITAJTE  Ne ignorišite ove znakove: Oni potvrđuju da ste pod prevelikim stresom

Ako ne želite ni razmotriti tuđa mišljenja i ideje, zapravo samo limitirate vlastiti rast. Obično ljudi pokušavaju kontrolirati sve više toga, ukoliko sami osjećaju da nemaju kontrolu.

Svi volimo da bude po našem, ali ako očekujemo da će to uvijek biti tako i da će drugi uvijek raditi ono što želimo, sami se dovodimo u zamku koja završava neuspjehom. Niko se neće uvijek 100% slagati s vama i niko neće baš cijelo vrijeme raditi ono što vi želite.

Kako sebi pomoći?

  1. Otvorite se za tuđa mišljenja

Ukoliko saslušate tuđe ideje i primjedbe te o njima razgovarate iskreno i otvoreno, bez napadanja, možda ćete prije doći do rješenja.

  1. Slušajte da razumijete, ne da odgovorite

Razumijevanje nekog drugog i njihove perspektive je imperativ ukoliko želite doći do rješenja koje će odgovarati svima uključenima.

  1. Priznajte da imate problem

Kada shvatite da ste vi ti s problemom, tada ćete moći početi raditi na promjeni.