Jeste li čuli za kafu od gljiva?

Da li je ovo zdravija zamjena za “klasičnu” kafu?

Ovaj koncept nije nov, iako su različite mješavine kafe u trendu. Prema nekim izvorima, gljive su bile zamjena za kafu u Finskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su zrna kafe bila nedostupna. Ne treba ni spominjati da se gljive oduvijek koriste u azijskim zemljama u kulinarske i u medicinske svrhe (pogotovo u kineskoj medicini).

Kada govorimo o kafi s gljivama, treba reći kako se radi o mješavini mljevenih gljiva i zrna kafe.

Uobičajene ljekovite gljive koje se koriste za pripremu ove trendovske kafe uključuju: haga gljive, reishi, kordiceps i neke druge

Kako se pravi?

Da bi se napravila kafa od gljiva, gljive se ekstrahiraju i od njih se napravi organski prah u kojem nema drugih aditiva. Dvostrukim postupkom ekstrakcije gljive se zatim dehidriraju, melju u fini prah i miješaju u mljevena zrna kafe. To se obično radi u omjeru 1:1.

Manje kofeina

Kofein je supstanca koja se prirodno nalazi u nekim namirnicama poput zrna kafe, zrna kakaa i listova čaja, ali se takođe dodaje u sintetičkom obliku u drugu hranu i piće.

Kao što je spomenuto, količina gljiva u prahu obično se kombinuje s jednakom količinom mljevenih zrna kafe. Budući da prah od gljiva ne sadrži kofein, smanjuje sadržaj kofeina u konačnom proizvodu na pola, u usporedbi s običnom kafom.

Zdravstveni benefiti

Ovakvi proizvodi još su nedovoljno istraženi i ispitani, pa je nejasno postoje li pozitivni ili negativni zdravstveni efekti miješanja gljiva i zrna kafe. Sigurno je reći da, iako ljekovite gljive i kafa sami po sebi imaju neke utvrđene blagodati, postoje brojne neprovjerene zdravstvene tvrdnje o prednostima kafe od gljiva.

Iako postoje dostupni dokazi koji obećavaju, potrebno je više istraživanja kako bi se provjerili ti efekti na zdravlje.

PROČITAJTE  Pijete lijekove uz kafu? Stručnjaci kažu da to nije dobra ideja

Nedostaci?

Iako je kafa s gljivama možda uzbudljiva stvar koju biste željeli da probate, treba uzeti u obzir neke nedostatke. Glavni nedostatak je taj što trenutno nedostaju studije o zdravstvenim efektima ovakvih napitaka na ljude.

Osim toga, kafa s gljivama je skupa. Često košta dvostruko veću cijenu od uobičajene kafe, prenosi healthline.com.

Iako je za većinu ljudi ovaj napitak možda siguran, o tome je uvijek poželjno razgovarati sa svojim ljekarom, pogotovo ako uzimate lijekove ili imate već neke zdravstvene probleme.