Jednostavni test na noktima mogao bi upozoriti na rak pluća

rak pluća test nokti

Rak pluća vodeći je uzrok smrtnosti od raka među ženama. Posljednji poznati podaci otkrivaju kako više žena umire od ove vrste raka nego od raka dojke, jajnika i debelog crijeva. Kako donosi The Conversation, Američko udruženje za pluća navodi da su stope raka pluća porasle za 79 posto kod ženske populacije u posljednjih 40 godina. Kod muškaraca su se ipak smanjile, i to za 43 posto.

Iako ovu vrstu raka nije uvijek jednostavno prepoznati, zbog čega pravovremena dijagnoza često i izostane, naučnici su otkrili da navodno postoji jednostavan test koji bi vas mogao upozoriti na mogućnost raka pluća. Kako donosi Huffpost, radi se o takozvanom testu kuckanja prstima, tačnije testu Schamroth Window.

Slobodan prostor

Izvodi se na sljedeći način – spojite dva prsta jedan prema drugome i kada ih spojite, između dvije ploče nokta trebao bi biti vidljiv slobodan prostor. Kako objašnjava doktorica Emma Norton, u slučaju da tog prostora nema, a vaši prsti imaju blagi oblik kupole, to može biti znak ozbiljnih bolesti. Jedna od njih je upravo i rak pluća.

Stanje kada tokom izvedbe spomenutog testa nema slobodnog prostora između dva prsta ljekari nazivaju nail-clubbing ili clubbing noktiju. Clubbing je zapravo skraćenica za nekoliko vrsta bolesti, tačnije cirozu, Chronovu bolest, apsces pluća, ulcerozni kolitis, brahijalnu arterio-vensku fistulu, bronhiektaziju, infektivni endokarditis, neoplaziju te Gravesovu bolest.

Djelomična potvrda

“Većina ljudi koji imaju karcinom pluća i ne znaju za ovaj test, a upravo on može upozoriti na mogućnost raka pluća. Koriste ga najčešće medicinski stručnjaci kao djelomičnu metodu potvrđivanja ovog stanja, ali ga možete napraviti i sami jer traje tek nekoliko sekundi”, objasnila je Norton.

PROČITAJTE  Savjeti za jake nokte i nakon skidanja nadogradnje

Isto tako, naučnici sa Univerziteta u Leedsu nedavno su otkrili zašto dolazi do naticanja prstiju kod bolesnika koji imaju rak pluća. Naime, bolesti pluća kao što su tumori ili karcinom uzrokuju deset puta veću proizvodnju PGE2, tvari koja pomaže u smirivanju upala u plućima, više nego što je to tijelu potrebno. Ona se zatim skuplja u vrhovima prstiju te uzrokuje njihovo oticanje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime