Jednom preljubnik, uvijek preljubnik? Naučnici su istražili tu teoriju

Autori studije znaju da je veličina uzorka mala i da su potrebna daljnja istraživanja, no nadaju se kako će barem malo spriječiti serijske preljube u vezama

Naučnici su dokazali staro pravilo ‘jednom preljubnik, uvijek preljubnik’ kada je riječ o vjernosti u vezama.
Naime, naučnici sa Univerziteta u Denveru htjeli su saznati je li nevjera u prethodnoj vezi faktor rizika u idućim vezama, piše IFLScience.

Proučavali su 484 zauzetih osoba koje su pitali o njihovim seksualnim aktivnostima izvan trenutne veze, dakle jesu li varali ili ne, kao i sumnjaju li da ih partner vara.

Ispitanike su pratili tokom pet godina, od tadašnje veze do iduće, kako bi provjerili jesu li oni koji su varali u prošloj vezi varali i u sljedećoj. Naučnici su dokazali da će ljudi koji su prevarili partnera tri puta vjerovatnije varati idućeg partnera.

Osim toga, dokazali su da će oni koji sumnjaju da ih partner vara, četiri puta vjerojatnije imati iste sumnje u novoj vezi. S druge strane, oni koji su znali da ih je prošli partner prevario, dva puta vjerovatnije prijavili su da ih je i idući partner prevario.

Studija je prigodno naslovljena ‘Jednom preljubnik, uvijek preljubnik? Serijska nevjera u sljedećim vezama’.
Zaključak je jasan – ako su partneri prije varali, veća je šansa da će to ponoviti. Dakle, ako su varali nekoga s kim nisu bili u braku, vjerovatnije je da će varati u drugoj vezi, odnosno braku.

Autori su svjesni da je veličina uzorka mala i da je potrebno provesti daljnja istraživanja, uključujući studije neheteroseksualnih parova. Međutim, nadaju se kako će studija donekle pomoći spriječiti serijsku nevjeru u vezama.

PROČITAJTE  Sedam jasnih znakova da imate dobrog supruga