Jedna je od najmoćnijih biljaka na svijetu: Čisti bubrege i jetru, snižava pritisak, pomaže kod anemije

Pomalo opasna, zbog žarećih listova, ali iznimno korisna za zdravlje, kopriva ili žara je raširen narodni lijek kod mnogih tegoba. Ubrajaju je u korove, prepoznatljiva je po tamnozelenim trokutastim listovima nazubljenih rubova. Mladi listovi i vrhovi se jedu, a svi su njeni dijelovi ljekoviti. Najčešće se koriste list i korijen.

Koristi se kao čaj

Tradicionalno se kopriva upotrebljava kod bolesti mokraćnih organa, za čišćenje krvi, kod anemije, probavnih tegoba, teškog disanja i astme, kod reumatskih tegoba, za snižavanje protiska, kod bubrežnih kamenaca, protiv nesanice, za ginekološke probleme, za zdravlje jetre i gušterače. Pomaže sniziti glukozu u krvi, diuretik je, a pomaže i kod peludne groznice.

Koristi se kao čaj (listovi), sok, kupka, za ispiranje kose (suhi ili svježi korijen), jer jača korijen kose i sprečava njeno ispadanje. Čaj se ne kuha, samo se prelije vrelom vodom i ostavi pet minuta. Po šolju čaja od koprive može se preventivno popiti svaki dan, tim više što je dobar i protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Listovi i korijen koprive obiluju zdravim sastojcima.

Tu su vitamini A, C, K i dio vitamina B kompleksa, od minerala kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i natrij, sadrži sve esencijalne aminokiseline, korisne masne kiseline, polifenole (kvercetin, kavenu kiselinu, kumarin…), pigmente (beta-karoten, lutein i druge). Mnogi od tih sastojaka u našem se tijelu ponašaju kao antioksidansi.

Protiv upalnih stanja

Još su stari Egipćani koprivom liječili artritis, a rimski vojnici njome se trljali kako bi se ugrijali. Danas znamo da može umanjiti hronično upalno stanje ometajući proizvodnju više hormona koji potiču upalu. Studije na ljudima pokazale su da nanošenje kreme s koprivom i uzimanje proizvoda s koprivom mogu smanjiti bolove kod artritisa, toliko da je ispitanicima trebalo manje protuupalnih lijekova. Kopriva je obećavajući lijek protiv alergije na polen. Njezin ekstrakt, smatra se, može potisnuti upalu koja može biti okidač za sezonske alergije.

PROČITAJTE  Zdravstvene prednosti dinje: Obiluje vitaminom C

To uključuje blokiranje histaminskih receptora i sprečavanje imunosnih ćelija da pokrenu alergijsku reakciju. Ima dokaza i da kopriva snižava nivo šećera u krvi, štoviše, sadrži sastojke koji imitiraju učinak inzulina, a neka istraživanja sugeriraju da može pomoći kod uvećane prostate. Pomaže zaštititi jetru od toksina, teških metala i upale. Prirodni je diuretik te pomaže tijelu da izbaci prekomjernu tekućinu i sol, što također privremeno snižava pritisak.

Nuspojava koprive gotovo i nema, no u rijetkim slučajevima kontakt s njom može izazvati opasnu alergijsku reakciju. Trudnice je ne bi trebale uzimati jer kopriva može izazvati grčenje maternice, što povećava rizik od pobačaja. Konzultirajte se s liječnikom želite li uzimati koprivu, a pijete lijekove protiv zgrušavanja krvi, protiv dijabetesa, za snižavanje pritiska, diuretike. Kopriva može s njima ući u interakciju pa, naprimjer, pojačati djelovanje diuretika.

Snižava pritisak

Kopriva je narodni lijek za snižavanje visokog pritiska, a istraživanja na životinjama potvrđuju to djelovanje. Ono je višestruko: kopriva potiče proizvodnju dušikova oksida, a taj spoj opušta mišiće krvnih žila koje se tako proširuju. Nadalje, neki sastojci blokiraju kanale kalcija, što opušta srce i smanjuje silu kontrakcija. Kopriva podiže i antioksidativnu zaštitu organizma.