Jedite kiseli kupus i kefir, tijelo će vam biti zahvalno

kiseli kupus u tegli na drvenoj podlozi

U posljednje vrijeme imamo sve više saznanja o tome koliko je zdravi mikrobiom crijeva važan, ne samo za zdravu probavu, nego i za ukupno zdravlje cijelog organizma. Tako već postoje dokazi da zdravi mikrobiom crijeva pozitivno utječe na imunitet, što znači da štiti od niza bolesti. To se posebno odnosi na autoimune bolesti. Postoje saznanja i o tome da narušeni mikrobiom može utjecati na raspoloženje. Oni remete nivo serotonina u organizmu, pa čak i na nivo pojedinih hormona u tijelu. Birajte namirnice koje podupiru zdravlje crijeva, koja sadrži probiotike i prebiotike. To su fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kefir i slično), te druga fermentirana hrana (kiseli kupus, te ukiseljeno povrće, poput celera, mrkve, zelenog paradajza i slično). Te namirnice sprečavaju kvarenje hrane za vrijeme probave i stvaranje plinova zbog kojih često osjećamo nadutost.

Više vlakana u prehrani

Nedostatak vlakana u prehrani vodi do usporene probave, pa i opstipacije, te stvaranja hemeroida. Zato u prehranu treba uvrstiti namirnice koje sadrže vlakna, jer ona potiču probavu i izbacivanje otpadnih tvari. Među poželjnim namirnicama su voće (naprimjer jabuke i kruške te banane), povrće (cvekla, mrkva, brokula, prokulice), cjelovite žitarice, grah i leća, pa i tamna čokolada. Dobar izvor vlakana je i suho voće.

Dovoljno tekućine

Za metabolizam i izbacivanje otpadnih tvari jako je važno osigurati dovoljno tekućine. Možete to kroz variva i juhe, ali i tako da popijete dovoljnu količinu obične vode tokom dana. Ne treba insistirati na pravilu o 6 ili 8 čaša, ili mjeriti litre. Pola sata prije svakog obroka dobro je popiti čašu vode da potaknete probavu.

Redovno kretanje

Svakodnevno hodanje, uz povremeno vježbanje, pomaže zapravo da se ostaci hrane u crijevima ‘miješaju’ i probavljaju bolje i brže. Ljudi koji se ne kreću dovoljno često imaju problem sa lijenim crijevima, odnosno usporenom probavom.

PROČITAJTE  Pet namirnica bogatih probioticima za jačanje imuniteta

Dovoljno sna

Istraživanja su pokazala da već jedna ili dvije noći izgubljenog sna mogu smanjiti količinu dobrih bakterija u crijevima i do 50 posto. Istovremeno raste udio loših bakterija u crijevima.