Jedete li previše soli? Tijelo će vam poslati signale

previše soli

Poriv da popijete čašu vode nedugo nakon što ste pojeli paketić čipsa, zdjelicu kokica ili šaku kikirikija jasan je znak da je vaš obrok bio slan, što nije nužno loša stvar. Kuhinjska so, poznata i kao natrijev klorid, sadrži oko 40% natrija, esencijalne hranjive tvari. Ako se jede u malim količinama, natrij pomaže provođenju nervnih impulsa, kontrakciji i opuštanju mišića te u održavanju ravnoteže vode i minerala. Manjak soli može dovesti do grčeva u mišićima, mučnine, umora i vrtoglavice. Međutim, konzumiranje previše soli ili više od 6 grama soli dnevno, što je otprilike jedna kašičica, može biti štetno za naše zdravlje.

Visoki unos soli remeti prirodnu ravnotežu natrija u tijelu, a to može rezultirati visokim krvnim pritiskom. Hipertenzija je stanje u kojem krvni pritisak ostaje povišen tokom vremena, što može povećati rizik od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Osim ako pažljivo ne čitate prehrambene vrijednosti navedene na pakiranjima hrane koju konzumirate, može biti problematično dokučiti koliko soli pojedete dnevno. Ako sumnjate da unosite previše soli, ovo su četiri znaka koja na to ukazuju.

Glavobolja

Dehidracija uzrokovana prekomjernim unosom soli može dovesti do jakih glavobolja. Ove glavobolje obično su bolne i pružaju osjećaj pulsiranja. Javljaju se sat ili dva nakon jela, kako razina natrija u tijelu raste. Možete ih se riješiti pijenjem vode.

Otečene ruke i noge

Oticanje prstiju, zapešća, gležnjeva ili stopala može biti odgođena reakcija na skok natrija u tijelu. Naime, kada konzumiramo previše soli, tijelo zadržava višak natrija i povećava količinu tekućine izvan ćelija. To uzrokuje smanjenu funkciju bubrega i povećava krvni pritisak.

Visoki krvni pritisak

So je najčešći krivac za visoki krvni pritisak. Unutar samo 30 minuta, konzumiranje viška soli imat će tjelesnu reakciju na krvne žile. Visoki krvni pritisak ili hipertenzija može povećati rizik od ozbiljnih problema kao što su srčani i moždani udar, ako se ne liječi.

PROČITAJTE  Tijelu treba so, šećer ne

Učestalo mokrenje

Pretjerana žeđ čest je odgovor na jedenje slane hrane i prirodno dovodi do povećanja potrošnje tekućine, uzrokujući prekomjerno mokrenje. Slanjem signala da trebate puno tekućine, tijelo nastoji ukloniti višak nakupljene soli.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime