Jedemo ih skoro svaki dan: Neke namirnice znatno povećavaju rizik od raka

Ponekad može biti teško pratiti koja opasnost vreba u upakovanoj hrani. Postoje namirnice koje sadrže konzervanse koji znatno povećavaju rizik od raka.

Nutricionistkinja Blair Persin je govorila o ovom problemu i naglasila šta bi trebalo manje jesti ili čak potpuno izbaciti iz ishrane.

“Nitriti stvaraju N-nitrozo spojeve u tijelu, koji su potencijalni karcinogeni. Također, nitrati se u crijevima mogu pretvoriti u nitrite, što također izaziva zabrinutost jer uzrokuju oštećenje DNK, što dovodi do raka”, kazala je.

Oksfordovo istraživanje upoređivalo je rizike od razvoja raka kod ljudi koji su konzumirali nitrate i nitrite i onih koji nisu. Rezultati su pokazali da redovno konzumiranje proizvoda koji sadrže nitrate povećava rizik od raka dojke za otprilike 25 posto. Osim toga, konzumiranje velike količine hrane koja sadrži nitrite povećava rizik od raka prostate za gotovo 60 posto.

“Iako je potrebno uraditi još istraživanja, naglašavam da je dokazano da su nitrati i nitriti kancerogeni za životinje”, dodala je Persin.

Ljudima savjetuje da smanje unos prerađenog mesa zato što znatno povećava rizik od raka. U prerađeno meso spadaju viršle, salama, kobasice i slično.

“Rizik od raka također možemo smanjiti jedenjem hrane bogate antioksidansima, kao što su špinat, mrtkva, brokula i krompir”, zaključila je.

PROČITAJTE  Jedini narod na svijetu bez oboljelih od raka: Donosimo njihove recepte, pročitajte što jedu i kako žive