Je li sigurno unajmljivati odjeću tokom pandemije koronavirusa?

Vjenčanice su odjevni predmeti koje se najčešće unajmljuju. Međutim, u doba koronavirusa nošenje nečega što je neka druga osoba već nosila može biti pomalo uznemirujuće. Postavlja se pitanje koliko je uopće sigurno unajmljivati odjeću tokom pandemije koronavirusa.

Profesorica na Odjelu za okoliš Univerziteta u Washingotnu Marilyn Roberts kazala je kako još uvijek nije zabilježen slučaj prenošenja koronavirusa putem odjeće. Sve dok je ta odjeća oprana između unajmljivanja neće biti problem da je nosite.

Mnoge firme stavljaju odjevne predmete kroz postupak mokrog ili hemijskog čišćenja, ovisno o pravilnoj njezi odjevnih komada. Svi ovi predmeti potom prolaze dodatni postupak na pari, koji zagrijava odjeću na temperaturi koja ubija sve viruse.

Kao odgovor na koronavirus svi uposlenici firmi koje iznajmljuju odjeću trebaju nositi rukavice i maske, a nakon jedne smjene prostor se dezinficira. Nošenje maski smanjuje vjerovatnoću prenošenja virusa za više od 90 posto.

Osim toga, prema mišljenju Sindhu Kuriana Adersona, ljekara u Northwestern Medicine, virus se prenosi od osobe do osobe, a vrlo ga je teško prenijeti preko odjeće i tkanine.

PROČITAJTE  Ovo su navike prihvaćene tokom pandemije, a koje bi trebalo zadržati