Japanski „učitelj plakanja“ predlaže da pustite suzu. Evo zašto

„Ako plačete jednom sedmično, imat ćete život bez stresa“, izjavio je Jošida za Japan Times

Hidefumi Jošida, samozvani „učitelj plakanja“, ohrabruje ljude da ponekad puste koju suzu kako bi se oslobodili stresa i živjeli sretnije.

Japanci spadaju u narode koji najmanje plaču, a neki bi rekli i da u ovoj zemlji postoje negativne predrasude u vezi sa plakanjem. Prema navodima Hidefumija Jošide, međutim, to nije uvijek bilo tako, već su stanovnici njegove domovine decenijama bili ohrabrivani da ne pokazuju svoje emocije i suzdrže se od plakanja.

Ovaj učitelj plakanja želio je to da promijeni, pa je prije sedam i po godina započeo edukaciju svojih sugrađana o koristima plakanja. On procjenjuje da je kroz njegovu školu do sada prošlo čak 50.000 ljudi, i da im je on, naravno, pomogao da zaplaču.

Prije nego što je postao učitelj plakanja, Jošida je bio zaposlen u srednjoj školi. Kada je otkrio da plakanje može pomoći u suzbijanju stresa, on je odlučio da svoje saznanje podijeli sa drugima. Uslijedila su predavanja i radionice širom Japana, na kojima je ovaj 45-godišnjak ohrabrivao ljude da bar jednom sedmično puste suzu.

„Ako plačete jednom sedmično, imat ćete život bez stresa“, izjavio je Jošida za Japan Times i dodao: „Plakanje je znatno efikasnije u odnosu na smijanje i spavanje za oslobađanje od stresa“.

Jošida kaže da plakanje pozitivno utječe na mentalno zdravlje jer stimulira aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema, što ima za posljedicu usporavanje rada srca i opuštanje organizma. On također smatra da što više plačete, to ćete se nakon toga bolje osjećati.

Kada radi sa pojedincima i kompanijama, Jošida im najčešće pušta inspirativne videoklipove koji prikazuju životinje, sportiste, porodične scene, prirodu i sve drugo što izaziva emotivnu reakciju kod ljudi. Ponekad im čita i dirljiva pisma, ako ovo prvo ne upali.

PROČITAJTE  Sezonska depresija: Možete je izbjeći, saznajte kako

„Moj posao je da pružim ljudima katarzično iskustvo koje će im pomoći da prebrode svoje psihološke probleme“, rekao je Jošida za BBC.

Niko od oko 50.000 ljudi koji su ga tokom godina slušali mu se do sada nije požalio što ih je ohrabrio da zaplaču. To nam govori da ima nešto u idejama ovog neobičnog učitelja.